Rapporteur Mensenhandel: Let beter op thuisprostituee

Met de nieuwe prostitutiewet die momenteel in de Eerste Kamer ligt, dreigt het toezicht op prostituees die vanuit huis werken te verdwijnen. Dat is zorgelijk, omdat het een groeiende groep is, schrijft Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel in een gisteren gepubliceerd rapport.

Thuiswerkers zijn bovendien kwetsbaar voor mensenhandel. Hoewel niet is vast te stellen hoeveel prostituees gedwongen werken, blijkt uit het onderzoek van de Nationaal Rapporteur wel dat naar schatting de helft van de slachtoffers vanuit woonhuizen of via escortservices werkt. Klanten vinden ze meestal via internet.

In Den Haag wordt al sinds 2009 gepraat over nieuwe regels die de prostitutie beter moeten reguleren. De nieuwe wet, die nog door de senaat moet worden aangenomen, regelt bijvoorbeeld dat sekswerkers minimaal 21 jaar moeten zijn. Ook moeten raamprostituees, clubs en bordelen voortaan een vergunning bij de gemeente aanvragen.

Maar dat geldt niet voor de zelfstandig werkende groep. Zij hebben geen vergunning nodig. Wat er volgens Dettmeijer op neerkomt dat die vorm van prostitutie volledig gelegaliseerd wordt. Toezicht vanuit de gemeente wordt bovendien lastig, omdat ambtenaren niet zonder toestemming van de bewoner een woning binnen mogen treden als zij misstanden vermoeden.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel roept minister Ard van der Steur (VVD, veiligheid en justitie) daarom op om in het wetsvoorstel de toezicht op die groep thuiswerkers te verbeteren. Helemaal omdat het goed mogelijk is dat juist door het gebrek aan regels steeds meer sekswerkers vanuit huis gaan werken, zonder enige vorm van overheidsbemoeienis, schrijft de Nationaal Rapporteur.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden