Rapport Tristan van der V. blijft gesloten

Winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn Beeld ANP
Winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den RijnBeeld ANP

De Staat is niet verplicht de slachtoffers van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011 inzage te geven in het psychologisch rapport over de dader Tristan van der V. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag in hoger beroep bepaald. Het rapport werd op verzoek van het Openbaar Ministerie uitgebracht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

Van der V. schoot destijds zes mensen dood en verwondde er 17, waarna hij zichzelf doodde.

De slachtoffers en hun nabestaanden zijn bezig met een letselschadeprocedure. Ze stellen de Staat en de politieregio Hollands Midden aansprakelijk, onder meer voor het afgeven van een wapenvergunning aan Van der V. In verband hiermee eisten zij inzage in het NIFP-rapport en stapten naar de rechter. Die oordeelde in het kort geding ruim een jaar geleden al dat de Staat geen inzage hoefde te geven.

De ouders van de dader verklaarden destijds dat zij omwille van hun privacy geen inzage wilden toestaan. Ook het NIFP was tegen, omdat openheid het medisch beroepsgeheim zou schenden. De landsadvocaat zei tijdens het geding dat al bekend was dat Van der V. een psychische stoornis had en dat het rapport niet nodig was om daar achter komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden