Rapport: top FC Twente moet weg

Beeld ANP

Directeur Gerald van den Belt moet vertrekken vanwege de chaos bij FC Twente. Dat staat in een onderzoek dat vanavond openbaar is gemaakt.

Van den Belt is niet meer geloofwaardig na de gebeurtenissen bij de eredivisieclub tussen 2012 en 2015, schrijft Ben Knüppe in een onderzoek dat hij in opdracht van de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede heeft verricht en dat dinsdagavond openbaar is gemaakt.

Knüppe zegt ook dat de bestuurders Hennie ten Hag, Hein Trebbe en Joop de Winter hun geloofwaardigheid hebben verloren en moeten vertrekken.

Knüppe concludeert dat er bij FC Twente door de torenhoge ambities een ongezonde cultuur is ontstaan en dat er niet altijd integer is gehandeld. "Bestuursleden die geld leenden of zich garant stelden hadden te veel in de melk te brokkelen. Wie betaalt, bepaalt, leek het motto van het bestuur. Solide bedrijfsvoering was ondergeschikt aan de ambitie. FC Twente werd geleid als een familiebedrijf, maar dan in de slechte betekenis van het woord. Velen namen het niet al te nauw met regels en afspraken'', aldus de onderzoeker.

Het bestuur heeft al toegezegd dat de aanbevelingen worden doorgevoerd. "De bestuursleden nemen het rapport nu zorgvuldig door en beraden zich over de vervolgstappen. In de loop van woensdag zullen we met een nadere reactie komen'', kondigde interim-directeur Onno Jacobs aan.

Directeur Bert van Oostveen van de KNVB meent dat de aanbevelingen hard maar noodzakelijk zijn. "Bestuurlijk is er de afgelopen jaren een puinhoop van gemaakt. Bovendien hebben bestuursleden bewust financiële informatie achtergehouden en dat is kwalijk. Daardoor staat de club op de rand van de afgrond.''

De financiële situatie bij de club is nog steeds zorgelijk. Na het vertrek van de genoemde bestuursleden is het voortbestaan van FC Twente nog niet verzekerd, benadrukt Van Oostveen. ,,De licentiecommissie beoordeelt ook nog de financiële stukken van de club. FC Twente moet nog hard aan het werk en staat voor moeilijke beslissingen.''

Om het onderzoek werd gevraagd nadat duidelijk werd dat de club de KNVB op het verkeerde been had gezet over afspraken met een bedrijf dat investeerde in spelers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden