Rapport Starr openbaar/Gingrich: Geen persoonlijke aanvallen op Clinton

WASHINGTON - Het Huis van Afgevaardigden brengt het rapport van Ken Starr over president Clintons verhouding met Monica Lewinsky vandaag al in de openbaarheid. Dit ondanks een laatste poging van het Witte Huis om voorinzage te krijgen.

De twee belangrijkste juridische adviseurs van Bill Clinton, zijn privé-raadsman David Kendall en Witte Huis-advocaat Charles Ruff, brachten gisteravond een spoedbezoek aan Henry Hyde, de Republikeinse voorzitter van de commissie voor justitiezaken van het Huis van Afgevaardigden, en John Conyers, de belangrijkste Democraat in die commissie. Ze bepleitten dat het openbaar maken van het 445 pagina's dikke rapport of grote delen ervan 72 uur zou worden uitgesteld.

In die tijd zou Clinton het rapport kunnen doorlezen en zouden zijn advocaten een weerwoord kunnen opstellen op de 'beschuldigingen' van speciale onderzoeker Starr. Ze vonden het onjuist dat de president als beschuldigde niet zou mogen weten waarvan hij wordt beschuldigd, voor heel Amerika dat ook kan lezen. De advocaten wezen er op dat toen tegen de Republikeinse Speaker van het Huis, Newt Gingrich, een onderzoek was ingesteld naar ethische misdragingen de Speaker voorinzage in het eindrapport had gekregen. Republikeinse leiders in het Huis vonden de twee situaties onvergelijkbaar en zeiden dat het Starr-rapport moet worden gelijkgesteld met het Watergate-rapport tegen Richard Nixon. De Democraten in het Huis waren ervoor om de openbaarmaking 48 uur uit te stellen, maar werden door de Republikeinse meerderheid overstemd. Hyde en Gingrich lieten weten dat als het Huis aan het begin van de avond zijn toestemming geeft, het rapport tussen acht en tien uur vanavond Nederlandse tijd op het Internet wordt gezet. Dat gebeurt op twee sites. De eerste is die van de Bibliotheek van het Congres: http://www.thomas.loc.gov. De andere website is van het Huis: http://www.house.gov/icreport.

Newt Gingrich wees gisteren de volksvertegenwoordigers erop dat zij tijdens de beraadslagingen over het rapport van Starr goed op hun woorden moeten passen. “Het voorzitterschap zal er strikt op toezien dat het decorum in het Huis in acht wordt genomen”, zei Gingrich. Hij wees erop dat de discussies hoffelijk moeten zijn, zonder persoonlijke aanvallen op de president.

Clinton bracht gisteren opnieuw een groot deel van zijn tijd door met het betuigen van spijt. In de vroege uren had hij een ontmoeting met alle Democratische leiders in het Congres. Na afloop zei Thomas Daschle, de minderheidsleider in de Senaat: “Hij heeft zijn gevoelens met ons gedeeld en ons persoonlijk zijn verontschuldigingen aangeboden.” Dat was voor Daschle genoeg om de president zijn steun te geven. Er was Clinton gevraagd of er nog verrassingen waren te verwachten in de zaak en de president bezwoer dat hij niets heeft achtergehouden.

Voordat Clinton een ontmoeting had met alle leden van zijn regering zei hij tijdens een uitreiking van onderscheidingen in het Witte Huis: “Dit is onderdeel van een proces. Ik ga door met praten tegen de mensen. Om ze om hun begrip te vragen en hun vergiffenis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden