Rapport: raadslid GroenLinks ondoordacht, maar integer

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Judith Bokhove heeft het aanzien van het raadslidmaatschap geschaad. Door het te laat aanmelden van haar functie als algemeen directeur bij het energiebedrijf Greenchoice heeft zij een wettelijk voorschrift niet in acht genomen. Hierover ontstond afgelopen zomer commotie.

Maar volgens Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), dat ruim vijf weken onderzoek deed naar het handelen van het raadslid, is er geen sprake geweest van belangenverstrengeling. Dat staat in het rapport van BING dat donderdag door GroenLinks naar buiten is gebracht.

De schijn van belangenverstrengeling lag op de loer doordat Greenchoice voor 30 procent eigendom is van Eneco, het energiebedrijf waarvan de gemeente Rotterdam grootaandeelhouder is. Gemeenteraadslid Bokhove volgde haar partner Michiel Rexwinkel op als bestuurder van Greenchoice. Hij moest opstappen nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit het bedrijf had beboet vanwege stelselmatige malversaties.

De twijfel over de integriteit van Judith Bokhove is volgens de fractie van GroenLinks Rotterdam door het rapport weggenomen. Fractievoorzitter Arno Bonte zegt dat zij aan het begin van de raadsvergadering van donderdag een korte verklaring aflegt waarna zij haar werkzaamheden als raadslid hervat.

De onderzoekers van BING stellen vast dat Bokhove haar privébelang bij energiebedrijf Greenchoice strikt gescheiden heeft gehouden van haar raadswerk. Ze zeggen dat het wel verstandiger was geweest als Bokhove de nevenfunctie niet had aanvaard. Bokhove is het eens met de conclusie dat ze de consequenties ervan heeft onderschat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden