Rapport over Northrop-affaire integraal openbaar

(Novum) - Het vertrouwelijke rapport waaruit zou blijken dat prins Bernhard betrokken was bij een tweede smeergeldaffaire is openbaar gemaakt. Weekblad Vrij Nederland heeft het document op haar website geplaatst.

In het document, opgerakeld door de biograaf van oud-premier Joop den Uyl Anet Bleich, schrijft de commissie die onderzoek deed naar de Lockheed-affaire over een tweede smeergeldaffaire rond vliegtuigbouwer Northrop.

Bleich ontdekte dat Den Uyl dit document kreeg aangeleverd van de commissie, maar het bewust niet aan de openbaarheid toevertrouwde. Hij zou daarmee een koningshuiscrisis hebben willen voorkomen. Bovendien was hij bang dat het document de samenleving zou verdelen in twee kampen, voor en tegen het koningshuis. Het oranjegezinde deel van de bevolking zou zich tegen de PvdA, zijn eigen partij, hebben kunnen keren. GroenLinks eiste donderdag al openbaring van het stuk.

Dagblad Trouw schreef vrijdagochtend dat de relatie van Bernhard met Northrop al jaren bekend is. Dagblad Het Vrije Volk onthulde in 1977 al dat Den Uyl door de onderzoekscommissie was ingelicht over de relatie van de prins met Northrop. Net als bij het Lockheed-schandaal zou Bernhard via een tussenpersoon geld hebben ontvangen om de regering te paaien vliegtuigen af te nemen. Het zou gaan om een bedrag van 750 duizend euro.

Vrij Nederland schreef drie jaar geleden nog over het bewuste document. Ook NRC Handelsblad schreef in 2000 over notulen van het kabinet-Den Uyl, waaruit blijkt dat het kabinet geen zin had in een onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden