Rapport over moslims in CDA mag papierbak in

Moslims wonen een gebedsdienst bij in de Mevlana moskee.Beeld anp

Het CDA was de eerste partij met een niet-westerse nieuwkomer als Tweede Kamerlid, gedeputeerde en burgemeester.

Een werkgroep onder leiding van oud-minister Ben Bot adviseert het CDA om nadrukkelijker kiezers en nieuwe leden te gaan werven onder moslims in de grote steden (Trouw, 6 maart).

Het rapport van de werkgroep wekt meerdere malen de suggestie dat het CDA een christelijke partij is. Dat verbaast mij zeer, aangezien bij elke introductiebijeenkomst het verschil tussen christelijke- en christen-democratische politiek aan nieuwe leden wordt uitgelegd. Het CDA is een brede volkspartij waarbij iedereen die zich in de uitgangspunten (gerechtigheid, solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid en rentmeesterschap) herkent volwaardig lid kan zijn. Het idee dat moslims zich hierdoor buitengesloten of minder welkom zouden kunnen voelen, is daarmee ongegrond.

De schrijvers van het rapport zouden graag willen zien dat meer moslims actief zijn in en namens het CDA. Maar moslims zijn allang volop actief in de partij. Moslims zijn in de vertegenwoordigende rol actief als raadslid, Statenlid en bestuurder. De werkgroep wijst er zelf op dat het CDA de eerste partij was met een niet-westerse nieuwkomer als Tweede Kamerlid, gedeputeerde en burgemeester. Er zijn, zo nodig, wel andere relevante doelgroepen te bedenken die binnen het CDA ondervertegenwoordigd zijn. Ook de oproep voor positieve discriminatie van moslims is mij een doorn in het oog. Het gaat immers om de kwaliteit van de volksvertegenwoordiger.

Moslims als stemvee
Een groot deel van het rapport wordt gevuld met electorale redenen waarom er meer focus op de moslimdoelgroep zou moeten liggen. Van alle gelezen argumenten is dit misschien wel het zwakste statement. Ik stoor me eraan dat we moslims als stemvee zouden zien. We denken toch na over de inhoud en onze boodschap? We prefereren toch geen populistische koers, zoals bijvoorbeeld 50Plus, om de kiezer te paaien?

Als we toch strategische keuzes zouden maken op basis van kiezersonderzoek, dan zou het CDA mogelijk zelfs tot een tegenovergestelde conclusie kunnen komen. Uit onderzoek van De Hond (juli 2011) blijkt dat 72 procent van de CDA-kiezers zich zorgen maakt over de toenemende invloed van de islam in West-Europese landen en dat 94 procent van het electoraat vindt dat de problematiek van het toenemend aantal islamieten in de samenleving is onderschat. Het was beter geweest als het rapport hierop was ingegaan.

De resolutie van het congres heeft een teleurstellend en overbodig rapport opgeleverd. Het zou niet erg zijn als dit rapport onderin de la, of liever onderin de papierbak, belandt. Ook zonder het rapport is iedereen welkom bij het CDA. Sybrand Buma zei op het afgelopen najaarscongres: "Het CDA is er voor iedereen: man, vrouw, christen, moslim, ongelovig, hetero, homo, zwart en wit." Daar sluit ik me graag volledig bij aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden