Rapport over Delftse burgemeester in gondel-affaire

Burgermeester Bas Verkerk van Delft. Beeld ANP
Burgermeester Bas Verkerk van Delft.Beeld ANP

De feiten naar de rol van burgemeester Bas Verkerk van Delft in de zogeheten gondelaffaire worden maandagavond gepresenteerd bij de provincie Zuid-Holland. Bureau Berenschot heeft onderzoek gedaan naar die zaak.

De affaire ontstaat als er in een plaatselijke pizzeria heimelijke bandopnames worden gemaakt van een gesprek tussen toenmalig VVD-wethouder Christiaan Baljé en een vastgoedhandelaar over een grondtransactie. De wethouder van weleer vraagt daar een persoonlijke tegenprestatie voor. Tegelijkertijd blijkt dat ook de burgemeester in die affaire wordt meegetrokken als voormalig wethouder van Den Haag.

In die stad speelt namelijk de grondtransactie, terwijl Verkerk daar toen nog wethouder was. 'In dezelfde tijd speelde de benoeming van Verkerk tot burgemeester van Delft. De indruk wordt gewekt dat er tussen de VVD-ers Verkerk en Baljé over die benoeming is gecommuniceerd, terwijl Baljé niet in de vertrouwenscommissie zat en de noodzakelijke geheimhouding dus mogelijk niet in acht is genomen'', schreef Jan Douwe Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen eerder in Binnenlands Bestuur.

Commissaris van Koningin Jan Franssen en de Delftse burgemeester geven een toelichting op de bevindingen van Berenschot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden