Rapport over Armstrong raakt ook Raboploeg

Leipheimer: Ploegarts gaf mij epo

De schaduw van het dopingdossier tegen voormalig wielercoureur Lance Armstrong valt ook over het Nederlandse wielrennen. Levi Leipheimer, oud-Raborenner en voormalig ploeggenoot van Armstrong, bekende tegenover het Amerikaanse anti-dopingagentschap Usada dat hij tijdens zijn drie jaar bij de Nederlandse wielerploeg doping gebruikte. En die ploeg wist ervan.

Leipheimer is de eerste coureur die de vermoedens bevestigt dat het verboden prestatieverhogende middel epo gemeengoed was in de ploeg. De Amerikaanse coureur die van 2002 tot en met 2004 in Nederlandse dienst reed, besprak meer dan eens het onderwerp epo met een niet met name genoemde collega. Ook deze bediende zich van het illegale middel.

In het meer dan duizend pagina's tellende dossier over Armstrong dat gisteren werd vrijgegeven, komt ook een teamarts van de Raboploeg voor - zijn naam is doorgehaald. Die dokter zou, claimt Leipheimer, op de hoogte zijn geweest van het gestructureerd gebruik onder de coureurs. De teamarts voorzag de Amerikaan van epo als deze daarom vroeg en de twee praatten regelmatig met elkaar over het vermeende wondergoedje.

Ploegdokter was destijds Geert Leinders. Hij liet in een recent krantenartikel doorschemeren dat hij weet had van doping binnen de ploeg. Hij stond het oogluikend toe onder het motto dat gedogen hem als arts beter zicht gaf op de gezondheid van de renners. Ze zouden het toch wel doen, stiekem. Zo kon Leinders hen tenminste monitoren.

Leipheimer spreekt in zijn getuigenverklaring tegen Armstrong van een dopingprogramma bij Rabo. Onduidelijk is wat hij daar precies onder verstaat. Theo de Rooij, in die jaren eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij de Raboploeg, zei in datzelfde artikel eerder dit jaar in de Volkskrant dat "als het gaat om medische begeleiding, je de randjes moet opzoeken". Doping had zijn zegen zolang renners niet tegen de lamp liepen.

Opmerkelijk was dat de ploeg gisteren in een reactie voor het eerst geen afstand nam van de beschuldiging van gestructureerd dopinggebruik die om de zoveel tijd de kop opsteken. Renners die in het verleden werden betrapt, zoals Thomas Dekker en Rory Sutherland, werden afgedaan als geïsoleerde gevallen.

De teneur is nu anders: "Het management heeft kennis genomen van de uitkomsten van het Usada-rapport en met name van de bekentenis van Levi Leipheimer. Die bevestigen nogmaals dat het wielrennen in een zeer moeilijke periode zit, vooral door het verleden." Los van de vraag wat de gevolgen van het rapport voor Armstrong zijn, zijn er ook consequenties voor het Nederlandse wielrennen. Het schone imago dat de bank als wielersponsor al zestien jaar lang graag uitdraagt, loopt na de bekentenis van Leipheimer in het dossier-Armstrong flinke averij op.

De vraag 'wie waren dan die andere gebruikers' zal tot in lengte van dagen rond de ploeg blijven hangen. Oud-renner Michael Boogerd was het in elk geval niet, zo liet hij gisteren snel weten. De huidige ploegbaas van de raboformatie, Harold Knebel, zet zo snel mogelijk een streep onder het verleden. Hij wil verder en niet langer omkijken. Hij opteerde voor een generaal pardon voor dopinggebruikers, een mening die de voorbije weken vaker te horen viel in het peloton. "Het probleem blijkt echter zo omvangrijk dat dit centraal zou moeten gebeuren", zei hij.

SPORT 18|19

Wielrenner, gebruiker, dealer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden