Rapport: onrechtmatigheden bij AIVD en MIVD

Rob Bertholee (rechts), directeur AIVD, en Pieter Bindt, directeur MIVD, tijdens het debat in de Tweede Kamer over het verzamelen van 1,8 miljoen metadata van telefoonverkeer door de Nederlandse veiligheidsdiensten Beeld anp
Rob Bertholee (rechts), directeur AIVD, en Pieter Bindt, directeur MIVD, tijdens het debat in de Tweede Kamer over het verzamelen van 1,8 miljoen metadata van telefoonverkeer door de Nederlandse veiligheidsdienstenBeeld anp

Afluisterprogramma's vergelijkbaar met PRISM van de Amerikanen, waarbij op grote schaal internetverkeer wordt binnengeharkt, gebruiken de Nederlandse AIVD en MIVD niet. Dat neemt niet weg dat de onafhankelijke toezichtcommissie CTIVD in een vandaag verschenen rapport spreekt over 'onrechtmatigheden' in de werkwijze van de veiligheidsdiensten.

Vooral bij de samenwerking met de Amerikanen zet de CTIVD vraagtekens. Dat komt door de onthullingen van klokkenluider Snowden.

De AIVD en MIVD wisselen data uit met buitenlandse diensten. In zulke samenwerkingsverbanden vertrouwen ze er over het algemeen op dat die buitenlandse diensten mensenrechten respecteren en handelen binnen de eigen nationale regelgeving, totdat er aanwijzingen zijn voor het tegendeel, aldus CTIVD. "De onthullingen van de afgelopen periode kunnen aangemerkt worden als dergelijke aanwijzingen en maken dat het gewenst is na te gaan of dit vertrouwen nog steeds terecht is."

De onregelmatigheden waar de CTIVD over spreekt, gaan over de inzet van mensen. Zo worden agenten ingezet 'om gegevens te verwerven op een manier die in feite neerkomt op de inzet van een tap, zonder hiervoor toestemming te vragen aan de minister'.

Ook in het kader van de bevoegdheid om te hacken worden zonder toestemming van de minister gegevens verworven op een manier die gelijk staat aan de inzet van een tap.

D66 reageert kritisch op het rapport. Kamerlid Gerard Schouw: "De AIVD en de MIVD treden te vaak buiten de kaders van de wet. Het rapport staat bol van de onrechtmatigheden. De wet loopt hier hopeloos achter. Daarom is het van belang dat we meer openheid krijgen van het kabinet en dat er de wil is om het goed te regelen. Verder maakt D66 zich grote zorgen als het gaat om de ruilhandel tussen landen. Buitenlandse diensten verzamelen in Nederland kabelgebonden data omdat Nederland dit niet mag. Met een omweg verkrijgen de diensten die data toch door een ruilhandel met belangrijke partners. Dit alles onder het mom van 'don't ask, don't tell'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden