Rapport identificeert 'islamofoob netwerk' in VS

Een netwerk van tientallen islamofobe organisaties en websites wakkert haat tegen moslims in de VS aan, stelt de Council on American-Islamic Relations (Cair) in een rapport. Foto ter illustratie Beeld ap
Een netwerk van tientallen islamofobe organisaties en websites wakkert haat tegen moslims in de VS aan, stelt de Council on American-Islamic Relations (Cair) in een rapport. Foto ter illustratieBeeld ap

Een netwerk van tientallen islamofobe organisaties en websites wakkert haat tegen moslims in de VS aan. Zij krijgen steeds meer voet aan de grond, stelde een Amerikaanse islamitische organisatie deze week. Onzin, zeggen sommige van die organisaties: wij stellen jihadistische terreur aan de kaak en hanteren alleen wettelijke middelen.

Addie Schulte

De Council on American-Islamic Relations (Cair) bracht maandag in samenwerking met de University of California een rapport uit over islamofobie. Daarin werd anti-islamitische wetten in tien staten, geweld tegen moskeeën en andere anti-islamitische incidenten in kaart gebracht.

Belangrijk onderdeel van het rapport is de beschrijving van wat Cair een 'islamofoob' netwerk noemt. Daaronder vallen clubs als Jihadwatch.org, het David Horowitz Freedom Center, Gates of Vienna en de site van activiste Pamela Geller, een geestverwant van Geert Wilders.

Core business
Nieuws over islamitisch terrorisme en al dan niet vermeende misstanden uit de islamitische wereld is de core business van dit soort sites. Autoriteiten worden bekritiseerd omdat ze niet actief genoeg optreden tegen islamitisch geïnspireerd terrorisme.

Typerend is het commentaar van Geller op de arrestatie in België van twaalf terreurverdachten: "De leiders van Europa en Noord-Amerika zijn niet alleen aan het slapen. Ze zijn actief bezig om de vijandelijke ideologie te verspreiden. Het is verraad van massale omvang". Ook wordt op dergelijke sites regelmatig uitgelegd hoe 'gewelddadig' de islam is.

Naast deze 'harde kern' van islamofobe sites identificeren de onderzoekers nog ruim veertig organisaties die, zo wordt gezegd, regelmatig islamofobe uitingen publiceren. Daaronder is het conservatieve Fox News Channel en het programma Real Time van komiek en religiecriticus Bill Maher. Voormalig Kamerlid Ayaan Hirsi Ali wordt genoemd vanwege haar 'anti-moslim en anti-grondwettelijke retoriek'.

Vorm van discriminatie
Het rapport van Cair stelt dat islamofobie niet anders is dan andere vormen van discriminatie, behalve dat er een nieuw doelwit is: moslims. Niet alle kritiek op de islam of moslims is islamofoob, aldus een voorbehoud in het zelfde rapport.

Blogger Robert Spencer ging op zijn site Jihadwatch.org in de verdediging en zette de tegenaanval tegen 'het aan Hamas verbonden Cair' in. De 33 organisaties vormen geen netwerk, schrijft Spencer, ze hebben niet tot doel om haat en angst te verspreiden, en hun financiering waarvan Cair een punt maakt, stelt niet veel voor.

Het rapport zelf maakt de weg vrij voor de jihad door alle kritiek op terrorisme als islamofobie te kwalificeren, is de analyse van Spencer. Wat dan waarschijnlijk door Cair als een nieuwe islamofobe uiting kan worden genoteerd.

Pamela Geller staat ook op de lijst van islamofobe organisaties en individuen van Cair. Blogger en activiste Geller organiseerde in 2012 een conferentie getiteld 'Stop de islamisering van Amerika', tevens de naam van een organisatie die ze in 2010 mede oprichtte. Beeld AP
Pamela Geller staat ook op de lijst van islamofobe organisaties en individuen van Cair. Blogger en activiste Geller organiseerde in 2012 een conferentie getiteld 'Stop de islamisering van Amerika', tevens de naam van een organisatie die ze in 2010 mede oprichtte.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden