Rapport commissie-Oosting laat onbevredigend gevoel achter

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Het is een diep treurig beeld dat oprijst uit het rapport van de commissie-Oosting. Een ministerie dat nog altijd geen antenne heeft voor wat er buiten gebeurt, een zeer gebrekkige politieke en ambtelijke leiding, een regeringspartij die middels diverse vertegenwoordigers, tot aan de premier aan toe, zaken bagatelliseert en officieren van justitie die maar wat aan kunnen rommelen zonder adequaat toezicht van superieuren.

Hoe hard en duidelijk het rapport van de commissie-Oosting naar aanleiding van de schikking tussen officier van justitie Fred Teeven en de drugscrimineel Cees H. ook is, de hele gang van zaken houdt iets zeer onbevredigends. Nog steeds kan Teeven, inmiddels Kamerlid voor de VVD, volhouden destijds te hebben gehandeld in het belang van het vaderland. Hem weerspreken is moeilijk, omdat het waarom van de deal nog immer onduidelijk is.

Bovendien kan er nu, vijftien jaar na dato, niemand meer verantwoordelijk worden gesteld voor de schikking, de afhandeling en de wijze waarop de top van het ministerie van veiligheid en justitie er tot op de dag van vandaag mee om is gegaan. De toenmalige minister Ivo Opstelten, die fout op blunder stapelde, is naar nu blijkt niet meer dan terecht opgestapt, met in zijn kielzog zijn staatssecretaris Fred Teeven.

Het zou raadzaam zijn geweest om oud-ombudsman Oosting veel eerder de opdracht te geven om met zijn commissie dit onderzoek te verrichten en niet, zoals nu gebeurde, eerst iemand uit het Openbaar Ministerie, oud-procureur Henk van Brummen. Het enig tastbare gevolg dat het rapport-Oosting nu nog hebben kan, is dat, voor zover dat nog nodig is, het OM en de politieke leiding van het ministerie nog voorzichtiger omgaan met afspraken met criminelen.

Een zaak kan het noodzakelijk maken kwaad met kwaad te bestrijden, het is helaas niet anders. Maar de hele keten - van officier naar procureur-generaal en hoger - dient de afspraken uiteindelijk te kunnen verantwoorden.

De top van de VVD staat er door de hele affaire inmiddels bedenkelijk op. De premier, de minister van volksgezondheid en wellicht ook de Kamervoorzitter namen de gemakkelijke houding aan dat hun partij ten onrechte werd aangevallen.

Die reflex is al te gemakkelijk, zeker in dit geval. Het zijn VVD'ers die in dit kabinet de zorg voor de rechtsstaat is toevertrouwd. Bepaald geen opdracht waar zo lichtzinnig mee omgegaan kan worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden