Rapport: Burgemeester van Venray zette de zaak op scherp

door Onno Havermans

Burgemeester Waals heeft Venray en zijn jongeren het stigma ’Lonsdale’ bezorgd. Dat vinden politiemensen, jongerenwerkers en de betrokken jongeren.

De ongezouten kritiek staat in het rapport ’Extreem? Moeilijk!’ van de Tilburgse onderzoeker Hans Moors, dat gisteren in Venlo is gepresenteerd. De burgemeester zette de zaak in Venray op scherp, door in de media de spanningen tussen allochtone en autochtone groepen en de aanwezigheid van extreemrechtse tendensen te benadrukken. Hij deed dat na een poging tot brandstichting in de Marokkaanse moskee, kort na de moord op Theo van Gogh, en een dreigende vechtpartij bij de Turkse moskee.

De gemeente heeft daarna wel geprobeerd om met jongeren, hun ouders en vertegenwoordigers van minderheden in gesprek te komen, maar ’de inzet op communicatie is bij de jongeren niet aangekomen’, aldus het rapport. Jongeren uit de hardcorescene – een ruige muzieksoort met relatief veel aanhangers in Venray – klagen dat er wel over hen, maar niet mét hen wordt gepraat. Bij de gemeente luistert niemand naar hen en ook het jongerenwerk van welzijnsorganisatie Synthese bereikt hen niet. Ze voelen zich slachtoffer van de ruzie tussen de gemeente en het bestuur van hun jeugdhonk Dingus, dat in 2005 is gesloten.

In buurgemeente Helden, waar na de moord op Van Gogh een moskee in brand werd gestoken, is volgens het rapport een uitvoerig gesprek op gang gebracht tussen allerlei groepen, inclusief jongeren, Marokkanen en Turken. Het incident werd geëvalueerd door één van de door minister Verdonk ingestelde Interventieteams. Daarmee is escalatie voorkomen. Venray heeft zo’n openbare evaluatie niet gehad.

Wel heeft burgemeester Waals direct aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar extreem gedrag van jongeren dat tot polarisatie en radicalisering zou kunnen leiden. Dat onderzoek is op verzoek van de politieregio Limburg-Noord uitgevoerd door het instituut IVA van de Universiteit van Tilburg.

Volgens onderzoeker Moors is de jeugd in Noord- en Midden-Limburg niet radicaler of extremer dan in de rest van Nederland. Wel is in op sommige plaatsen sprake van een ’gevoelige situatie’. Niet alle gemeenten nemen, naar het voorbeeld van Helden, het initiatief om daar wat aan te doen.

Net als de hardcorejeugd in Venray wantrouwen ook de Marokkaanse jongeren in Roermond, Venlo en Weert de Nederlandse overheden en de politie. Sommigen van hen dreigen te radicaliseren, vooral onder invloed van discussiefora op internet. Die worden door gemeenten en politie nogal eens onderschat, schrijft Moors. Ook werken bestuurders, jongerenwerkers, politie en andere organisaties langs elkaar heen. Gemeenten richten zich op het bestrijden van overlast, waarbij ze niet zien dat vervelend jeugdgedrag vaak voortkomt uit het gevoel buitstaander te zijn en buitengesloten te worden.

Burgemeester Waals was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden