Rapport bevestigt gruwelen Soedan

Human Rights Watch: Speciale eenheid schuldig aan mensenrechtenschendingen in Darfur

Speciale eenheden van het Soedanese leger maken zich op grote schaal schuldig aan martelingen, executies en massaverkrachtingen van burgers in de West-Soedanese regio Darfur. Dat staat in het rapport van Human Rights Watch (HRW) dat gister is gepubliceerd. De mensenrechtenorganisatie baseert haar bevindingen op tientallen getuigenissen van aanvallen in 2014 en 2015 van deze zogeheten Rapid Support Forces (RSF). Die vallen onder de machtige Soedanese inlichtingendienst en genieten immuniteit. De RSF zijn aangesteld om de overgebleven rebellen in Darfur te verslaan, maar burgers zijn ook veelvuldig slachtoffer van hun operaties.

Het rapport van HRW bevestigt de verhalen die in Trouw verschenen in april en mei dit jaar over vluchtelingen in het berggebied Jebel Marra in Centraal-Darfur, een regio ten zuidoosten van de stad Golo die volledig afgesloten is voor journalisten en hulporganisaties. Darfuri hebben daar hun toevlucht gezocht vanwege geweld en bombardementen van hun eigen regering.

De tienduizenden ontheemden leven op kale berghellingen en in donkere grotten zonder medische of humanitaire hulp. Trouw interviewde burgerslachtoffers van een aanval door het Soedanese leger op de stad Golo, waar geen rebellen zijn. Onder andere zwangere vrouwen en een elfjarig meisje zeiden te zijn verkracht door meerdere militairen. Het was voor HRW aanleiding nader onderzoek te doen in de regio. De jonge vrouw Nur Al-Huda (niet haar echte naam) zei dat haar vader werd doodgeslagen nadat hij haar en haar zussen probeerde te verdedigen. "Daarna verkrachtten ze ons alle drie en stalen alles."

In Darfur woedt sinds 2003 een oorlog nadat etnische groepen daar de wapens oppakten uit onvrede over ongelijke verdeling van de olierijkdommen. Die zijn in handen van de Arabisch gedomineerde overheid in Khartoem onder leiding van president Omar Al-Bashir. Door het geweld zijn bijna drie miljoen Darfuri op de vlucht en ruim 300.000 mensen gedood.

Onlangs stuurde Al-Bashir meer dan 1200 nieuwe RSF'ers, gevormd uit Arabische groepen. Maar de mate van het geweld is zelfs sommige van hen te extreem; een aantal naar de rebellen overgelopen RSF'ers getuigde tegenover Human Rights Watch. Ex-militair 'Ahmed' vertelde dat de Soedanse vicepresident Hassabo Mohammed Abdel Rachman directe orders gaf "om het gebied ten oosten van Jebel Marra te ontdoen van insecten".

Praten met Al-Bashir?

Het arrestatiebevel tegen Al-Bashir van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) uit 2009, vanwege oorlogsmisdaden in Darfur, zit de president niet in de weg. Is het niet nuttiger om de dialoog over Darfur aan te gaan met Al-Bashir?

Volgens Hildebrand Bijleveld, directeur van de onafhankelijke Soedanese radiozender Radio Dabanga, is vooral het gebrek aan politieke wil om het arrestatiebevel uit te voeren het probleem. "Duitsland zoekt al jaren de constructieve dialoog. Dat heeft niets opgeleverd. Het opheffen van het arrestatiebevel zal Al-Bashir meer speelruimte geven."

Rebellenleider Abdel Wahid Al Nur van het Soedanese Bevrijdingsleger laat weten dat "wie samenwerkt met dit regime, werkt met een regering die wordt beschuldigd van genocide. De regering heeft zich nooit aan vredesovereenkomsten gehouden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden