Rapper rukt op naar Den Haag

Haroon Ali

De NPS heeft rapper Ali B., Veronica heeft rapper Lange Frans. De strijd om de jonge, brutale en maatschappelijk betrokken kijker is losgebarsten. ‘De Flat van Ali B.’ startte afgelopen vrijdag en maandagavond was de eerste live-uitzending van ‘Lange Frans stelt Kamervragen’. Omdat beide heren rapper van beroep zijn, en geen presentator, openen ze hun show met een rapaankondiging, ondersteund door een vette beat.

Terwijl Ali B. gezellig met gasten kletst in zijn ‘huiskamer’, probeert Lange Frans in zijn programma daadwerkelijk verandering teweeg te brengen in Den Haag. „Het wordt retespannend”, zegt Frans. Elke aflevering mogen drie jongeren hun burgerinitiatief promoten en bediscussiëren met tegenstanders. Het idee dat na alle afleveringen de grote finale wint, wordt door Veronica landelijk onder de aandacht gebracht. Het promotieteam zal dan zo veel mogelijke schriftelijke handtekeningen verzamelen. In de Tweede Kamer worden immers alleen burgerinitiatieven met meer dan veertigduizend handtekeningen op papier serieus genomen.

In de afgelopen twee jaar zijn burgerinitiatieven met wisselend succes op lokaal en landelijk niveau behandeld. De Tweede Kamer beslist binnenkort of het experiment met burgerinitiatieven wordt doorgezet. Lange Frans en sidekick Lauren Verster hebben daarom haast en willen binnen vijf weken met het winnende idee naar Den Haag. In de eerste aflevering zien we hoe Formule Ford coureur Chris Maliepaard (17) de leeftijd waarop jongeren auto mogen rijden wil verlagen van achttien naar zestien jaar. Jessica de Jonge (14) ziet graag het schooluniform terug in Nederland en de volwassen Edwin van Kuijen wil ouderen tijdens de spits niet op de snelwegen zien.

Na een korte inleiding volgen reportages van Lauren, die de meningen van jongeren ‘op de straat’ peilt. Ze laat middelbare scholieren met een brommobiel een rondje om de school rijden, praat met modeontwerpers over hippe schooluniformen en filmt schuifelende ouderen in de supermarkt. Terug in de studio rent ze door het publiek om de discussie aan tafel op te leuken met wat oneliners uit het publiek. De voormalige ‘6pack’ rebel Lauren is erg ontspannen vergeleken bij kersverse presentator Lange Frans. Hij wil de leeftijd of de naam van zijn gasten wel eens vergeten en kijkt af en toe in de verkeerde camera. Het is ook wat, een liveshow presenteren.

Zo zijn er bij de eerste aflevering wel meer kleine blunders. Het camerawerk oogt instabiel en amateuristisch en de dj die de onderwerpen aan elkaar ‘draait’ ziet er als bleekscheet met een dikke bos dreadlocks een beetje sneu uit. Het decor lijkt verdacht veel op dat van ‘Spuiten en Slikken’ en Frans klampt zijn geheugenkaartjes gedurende de show wel erg angstig vast. Maar dat zijn dingen die verholpen kunnen worden en al met al is het programma best interessant. Jongeren herkennen zich ongetwijfeld in de straattaal van Lange Frans en zullen vast lachen om de grapjes die hij maakt over de rijstijl van zijn moeder en ‘tractors met koeienstront’. De besproken initiatieven zijn wel weer relevant voor burgers van alle leeftijden.

De discussies aan tafel zijn bij het eerste onderwerp wat tam, maar laaien meer op als Jessica een behoorlijk tegenstrijdige mening over merkkleding en schooluniformen heeft. De mondige kids worden lichtelijk geïntimideerd door de welbespraaktheid en statistische kennis van hun volwassen opponenten, wat wel weer iets aandoenlijks heeft. Zoals ontwikkelingspsycholoog Michiel Westenberg in de discussie over het autorijden van tieners zegt: „Je moet jezelf wel kunnen besturen en in de hand houden. Dat is bij veel tieners tot achttien jaar nog wel eens een probleem. Dat ze geen controle over hun emoties hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden