InterviewPepijn Lanen

Rapper Pepijn Lanen ruilde drank en drugs in voor het vaderschap

Pepijn Lanen: ‘Eigenlijk ben je voorgeprogrammeerd om kinderen te krijgen’.Beeld Maartje Geels

Ooit bestond zijn leven uit drank, drugs en De Jeugd van Tegenwoordig. Maar nu is Pepijn Lanen vader. Dus gaat zijn tweede soloplaat over het gezinsleven, over legokastelen bouwen en ontbijten om 7 uur ’s ochtends

Hoe noem je een album dat geen naam maar een symbool als titel draagt? Van een hart. Hartje? Of <3? Of hartjes­emoji, naar het symbool op WhatsApp? “Ja, gewoon zo”, grijnst Pepijn Lanen. “Het symbool drukt een gevoel uit dat iedereen direct begrijpt, maar wat moeilijk in heldere woorden te vangen is. Het is het hartje dat je naar iemand stuurt als je het echt meent.”

In 2012 bracht de 36-jarige rapper van de Jeugd van Tegenwoordig, alias Faberyayo, zijn eerste soloplaat ‘Coco’ uit. Als ode aan zijn vriendin, de liefde van zijn leven. Ze bracht focus en rust. “Ik hoefde niet meer op zoek naar eindeloze zelfdestructie”, zegt Lanen boven een cappuccino met havermelk in een Amsterdams café.

Pretty perfect

Inmiddels zijn ze tien jaar samen, getrouwd en hebben ze twee kinderen: Blake (4) en Mei Milène (1). Het vervolg <3 gaat over het gezinsleven, ‘op de allerkleinste millimeter’. Over toetjes snoepen in bed na de geboorte van hun zoontje. Over legokastelen bouwen. Over ontbijten om zeven uur ’s ochtends. Maar ook af en toe flink piekeren over de toekomst.

Over zijn vrouw rapt Faberyayo op ‘Alleen Met Jou’: “Je bent mijn hele universum. Het universum is een vrouw (…) Ik hoef niks meer te bewijzen. Je laat al het andere verdwijnen. Ik red het wel alleen met jou.” “Onze relatie heeft een compleet andere dimensie gekregen. Alsof je van een vierkant naar een kubus gaat. We zijn samen verantwoordelijk voor twee kleine levens. Maar het klopt wel zo, het voelt logisch, als het enige, juiste te bewandelen pad. Zo is het pretty perfect.”

Tot hij haar ontmoette, had Lanen nooit serieus over kinderen nagedacht. “Maar uiteindelijk ben je daar wel voor gemaakt. Als je wat ouder wordt, eind twintig of begin dertig, word je moe van uitgaan, zie je het nut er niet meer van in. Ik denk dat dat samenhangt met dat je eigenlijk voorgeprogrammeerd bent om dan kinderen te krijgen.”

Katers

Ja, het was een tijdlang zijn uitgangspunt zover mogelijk te gaan, met drank en drugs. “Ik denk dat iedereen dat wel in zich heeft. De nacht heeft zijn romantische aantrekkingskracht. Zeker als je jong bent. Je mag eerst niks, moet naar school. Voor mij kwam daarna de kentering: ik hoefde alleen maar muziek te maken met de Jeugd. Optreden. En feesten. “Maar op een gegeven moment ben je daar wel klaar mee. Dat ging vrij geleidelijk. Ik voelde me kut, vond het gewoon niet leuk meer. Eerst niet meer om katers te hebben, daarna ook niet meer om dronken te zijn. Tja, dan blijft er weinig over.”

Lanen is geen nachtdier meer. Hij probeert voor 22.00 uur in slaap te vallen. “Ik merk dat alles na negen uur ’s avonds toch niet meer productief is. Je let niet meer op, kijkt een serie of film, of zit wat op je telefoon… Dan kan ik die tijd ook gewoon investeren in slaap. Als ik pas om twaalf uur ga slapen en mijn kinderen worden ’s nachts wakker, dan ontwaak je ’s ochtends als een overreden vuilniszak.”

Met het liedje ‘Zeven Uur ’s Ochtends’ eert hij het kleine: samen ontbijten met zijn zoontje. Vader aan de thee, Blake aan de Yoki. Hij rapt: “Jij hoeft mij niet te worden, jij mag alles anders doen, als jij dat nodig vindt. De sterren zijn van jou.” Of neem ‘Legokastelen’: “Soms moet ik weg, maar ik kom altijd terug. Het is niet anders. Naar het legokasteel met de ophaalbrug.”

Warmer en gezelliger

Faberyayo solo of bij de Jeugd van Tegenwoordig: het is een flink contrast. Op ‘Sexy Beesten’ van de hiphopgroep rapte hij in zekere zin al eens eerder over lego. “Speelgoedkoning, don Faber­yayo. Wil spelen met je jopen als lego. Noem me een boefje, noem me een vlegel. Ik proef je foefje, prik je als een egel.” Juist die verschillende werelden wil hij omarmen. “Het is leuk om heel stoer te doen, maar soms is het ook gewoon fijn om alleen maar te zeggen wat je zelf voelt. Ik wil het allemaal doen.”

Met de Jeugd trad hij begin deze maand op in het Olympisch Stadion. Het was hun duizendste optreden en met een publiek van 22.500 mensen de grootste show ooit voor een Nederlandse hiphopact. “Ongeveer alles aan de soloplaat is het tegenovergestelde. Ik ga er niet mee optreden. Daar heb ik geen tijd voor, maar het past ook niet bij het ­karakter van de plaat. Je moet het thuis luisteren, niet samen met allemaal mensen in een grote ruimte. De productiestijl is veel warmer en gezelliger. Als ik met Benny Sings (producer, red.) muziek opneem, wordt het altijd ­klein, maar tevreden, qua thema en gevoel.”

Zo wisselen de synthesizers en lome beat van Benny Sings tussen een kalme en stressvolle sound op ‘Alles Van Mei’. Lanen schreef het nummer tijdens een periode waarin dochtertje Mei Milène al wel van alles wilde communiceren, maar dat nog niet kon, vertelt Lanen. “Daar worstelde ik mee. Je bent blij met de aanwezigheid van je kind. Tegelijkertijd word je overspoeld door een oneindig gevoel van machteloosheid.”

Hoorspel

Faberyayo rapt: “Het licht is uit, maar mijn hoofd staat aan. Ik denk over veel te veel over van alles na. Waar moet je naar school? En daarna: hoe moet ik een dochter opvoeden? Ik ben een man, ik weet niks, ik heb geen plan. Onzekerheid is de enige zekerheid.”

Stilzitten kan hij niet, altijd is hij op zoek naar nieuwe projecten, in nieuwe vormen. Zo bracht hij vorige maand zijn tweede roman uit ‘Het Wapen van Sjeng’. Hij ontwikkelt een hoorspel voor de VPRO en werkt samen met Dennis Weening aan een televisieprogramma ‘Too Old To Nerd’.

Maar Lanen is niet meer alleen maar met zichzelf bezig. “Het vaderschap is een nieuwe jas die je aantrekt en daarna nooit meer uit kunt doen. Ik vind alles eraan tof. Als ik me weer eens over iets druk maak en dan naar mijn kinderen kijk, besef ik dat zij het gewoon fijn moeten hebben. De rest doet er niet echt toe.”

Lees ook:

De Jeugd van Tegenwoordig brengt ode aan de vrouw

De Jeugd van Tegenwoordig brengt op het randje van een jubileumjaar het album ‘Manon’ uit: een ode aan de vrouw. Perfect moment voor een gesprek met de rappers aan de hand van acht bekende vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden