Opinie

Rapper Boef is het slachtoffer van zijn islamitische opvoeding

Rapper Boef. Beeld ANP
Rapper Boef.Beeld ANP

Het recente incident met rapper Boef heeft heel veel losgemaakt, niet alleen in ons land, maar ook in België, schrijft Celal Altuntas, auteur van 'Het is je zusje!', over eerwraak en eermoord in Nederland.

De een ziet het incident als aanleiding en excuus om er alle moslims mee te slaan, te criminaliseren en het liefst morgen terug te sturen naar de bergen of het platteland van Marokko, Algerije, Turkije, Afghanistan. De ander weigert juist de problematiek te erkennen, knuffelt erop los, steekt zijn kop in het zand, ontkent. Maar Boefs opmerkingen zijn niet zo eenvoudig af te doen, ze hebben meerdere oorzaken.

Ja, Boef heeft zijn eigen verantwoordelijkheid als man en helemaal als muzikant. Maar ik ga het niet over zijn persoonlijke verantwoordelijkheid hebben, want die kent hij zelf wel. Ik vind het terecht dat hij gestraft wordt voor zijn misdadige en gewelddadige gedrag. Ik wil me vooral richten op de codes van zijn religie en cultuur. 'Ja, maar Trump en Thierry Baudet en al die andere macho's?' Bij deze gasten heeft het vooral te maken met hun mannelijke arrogantie en machtshonger en dat is net zo verwerpelijk.

Tegelijk is Boef slachtoffer van zijn islamitische opvoeding en de mannelijke tradities van een collectieve cultuur. De islamitische opvoeding, samen met de invloed van een collectieve cultuur met zijn mannelijke tradities, is veel complexer en strenger dan de westerse, Nederlandse ik-cultuur. Verlichting, wetenschap en moderniteit hebben hier de strijd grotendeels gewonnen van de christelijke invloed en tradities van honderden jaren geleden.

Dat geldt niet voor de islam en islamitische landen. Daar gebeurt precies het tegenovergestelde. Zie Iran, zie Turkije, zie IS, zie Irak, zie Afghanistan. Vrouwen hebben het zeer moeilijk in islamitische landen en islamitische gemeenschappen.

Eigendom

Ik heb me verdiept in eer, eercultuur en eermoord en kan tientallen voorbeelden geven uit de praktijk, ook in Nederland. In de islamitische gemeenschap wordt een vrouw gezien als eigendom van een man. Niet alleen van haar man, maar van alle mannen in haar familie en schoonfamilie. In het Westen hebben vrouwen zich bevrijd van de ouderwetse traditie.

Sommigen zeggen dat dat een kwestie van tijd is. Westerse vrouwen lopen behoorlijk voor op islamitische vrouwen. Maar het grote probleem is dat islamitische mannen niet openstaan voor vernieuwing en verandering binnen de islam en hun collectieve cultuur. Een collectieve cultuur is geen praatcultuur, maar een daadcultuur. Een collectieve cultuur is een taboecultuur en een mannencultuur. Boef en alle anderen Boeven worden grootgebracht onder invloed van hun religie en zo'n daadcultuur. Daarom vind ik Boef slachtoffer van de codes van zijn religie en de daad-/mannencultuur.

Respect

De islamitische gemeenschap in Nederland moet de hand in eigen boezem steken en zichzelf liever vandaag dan morgen een spiegel voorhouden waar het gaat om een gezonde opvoeding van hun kinderen. Nog meer moskeeën bouwen draagt niet bij aan een positieve ontwikkeling van je kind. Islamitische mannen moeten inzien dat vrouwelijke familieleden niet hun eigendom zijn. Islamitische mannen moeten weten dat eer veel meer betekenis heeft dan alleen de vagina, borsten, lippen van een vrouw.

Mijn oproep aan islamitische ouders: leer je jongens respect te hebben voor vrouwen. Leer je jongens niet dat zij de hoeders zijn van de kuisheid van hun moeder, zusjes, nichten, maar dat zij juist hun eigen handen, mond en piemel moeten bewaken.

Lees ook ons interview met politiek filosoof Femke Kaulingfreks terug. Zij voorspelt een brede gekleurde burgerbeweging. Met rapper Boef als de nieuwe James Dean.

Lees ook de column van Harmen van Dijk, redacteur van Tijd, terug: Laat rapper Boef voortaan maar op de vluchtstrook staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden