'Rapex' doet beroep op mythische angst

In Zuid-Afrika werd deze week een antiverkrachtingscondoom gepresenteerddat elke potentiële aanrander aan het kruis kan nagelen. Het doet eenberoep op een diepe mannelijke angst.

door Peter Henk Steenhuis

Een verdedigingscursus waarbij je gericht traint op het knietje in hetkruis van de aanvaller was tot nu toe de meest efficiënte verdedigingtegen een verkrachter. Maar wat te doen als de man de cursus kent en optijd een stap opzij doet?

Het antiverkrachtingscondoom dat woensdag in Zuid-Afrika werdgepresenteerd, bestaat uit kokers van weerhaakjes met latex eromheen, dievrouwen als een tampon inbrengen. De uitvinder van 'rapex', Sonette Ehlers,zei bij de presentatie dat de verkrachter tijdens zijn daad weinig in degaten zal hebben. ,,In dat stadium is hij met hele andere zaken bezig."Maar als de daad ten einde is, zullen de weerhaakjes zich vastgrijpen enkan het condoom alleen nog operatief verwijderd worden. Ehlers: ,,Hij zalzo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan."

De rapex, al getest door vrouwen die er heel tevreden over waren, is eenprachtige vondst. Nauwelijks nodig te vermelden dat de in een patiëntgemetamorfoseerde verkrachter eenvoudig is te vervolgen.

Het condoom bevredigt ook een gevoel van wraak bij de slachtoffers. Eenverkrachting zal er geen pretje door worden, maar de wetenschap dat deaanvaller tot op het bot vernederd wordt, kan de verwerking misschienvergemakkelijken.

De rapex zal vermoedelijk ook een preventieve werking hebben. Geen manziet zichzelf graag voorovergebogen, met zijn scrotum in de handen naar hetdichtstbijzijnde ziekenhuis strompelen. Veel belangrijker nog is dat hetcondoom met de weerhaakjes een beroep doet op een van de oudste mannelijkeangsten, die voor de vagina dentata, de vagina met de tanden.

Dit afschrikwekkende beeld komt voor in mythen van allerlei culturen.In haar boek 'Het seksuele masker' haalt de Amerikaanse feministe enkunsthistorica Camille Paglia de Amerikaans-Indiaanse versie aan. In devagina van de Verschrikkelijke Moeder woont een vleesetende vis. Hetwachten is op de held die deze Verschrikkelijke Moeder overwint, de tandenuit haar vagina breekt en een vrouw van haar maakt.

Ook de Griekse Medusa zou een soort vagina dentata zijn geweest. In dearchaïsche kunst, zo schrijft Paglia, wordt zij afgebeeld als eengrijnzend hoofd met een baard, slagtanden en uitgestoken tong. ,,Zij heeftslangen in haar of rond haar middel." Geen wonder dus dat mannen verstenenals zij naar Medusa kijken. Zij worden overvallen door castratieangst.

Het is deze angst, zegt Sigmund Freud, die alle jongens voelen wanneerze voor het eerst de vrouwelijke geslachtsdelen zien.

Bij belangengroepen van vrouwen is de rapex niet bijster goed ontvangen.Zij zijn bang dat verkrachters hun woede op de vrouw zullen koelen, als zijmerken dat zij door weerhaken gespietst zijn. De belangengroepen noemen hetinstrument dan ook 'middeleeuws' en 'barbaars'. Woede zal zich zichongetwijfeld van de aanrander meester maken, maar waarschijnlijk zal depijn te penetrant zijn om daar iets mee te kunnen beginnen.

Middeleeuws - de angst die de weerhaken oproepen, is eigenlijk nog veelouder. Maar dat betekent niet dat het instrument daarmee barbaars wordt,in de zin van strijdig met onze zeden en gewoonten. Integendeel. Dezeuitvinding maakt handig gebruik van eeuwenoude culturen waaruit wij zijnontsproten.

Het condoom met de weerhaken, resultaat van een verbond tussentechnologisch vernuft en mythische angst, zal daarom een groot succesworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden