Rapen kievitseieren was onrechtmatig

(Novum) - In Friesland hadden tussen 2003 en 2007 geen kievitseieren mogen worden geraapt. De Raad van State besloot woensdag dat de ontheffing die door de provincie was verleend, niet garandeerde dat maar een beperkt aantal eieren geraapt werd. Deze limiet is volgens de Europese Vogelrichtlijn vereist.

In 2005 kortte de provincie de raapperiode met een week in om makkelijker te voldoen aan hun eigen vastgestelde criterium van 6934 eieren die geraapt mogen worden. Maar volgens de Raad van State was deze maatregel niet voldoende om te garanderen dat inderdaad aan deze limiet wordt voldaan.

Met deze uitspraak vernietigt de hoogste bestuursrechter de uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden. Deze had het beroep van de Stichting De Faunabescherming tegen de ontheffing ongegrond verklaard. Friesland is de enige regio in Europa die een ontheffing van de Vogelrichtlijn aanvraagt.

In maart zoeken 6500 leden van de vogelwacht jaarlijks naar kievitseieren. Het eerste ei wordt aangeboden aan de commissaris van de Koningin. De Faunabescherming is fel tegenstander van deze traditie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden