Rapen kievitseieren blijft verboden

(Novum) - Het verbod op het rapen van kievitseieren blijft van kracht. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De hoogste bestuursrechter van het land bevestigt daarmee het vonnis van de rechtbank in Leeuwarden. Het provinciebestuur van Friesland en de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten hadden daartegen beroep aangetekend.

De Leeuwarder rechtbank bepaalde in maart dat het traditionele rapen van de eieren van de weidevogel in strijd is met de Europese Vogelrichtlijn. De Raad van State deelt dat oordeel. De richtlijn staat het zoeken en rapen van kievitseieren onder voorwaarden toe. Zo mogen de eieren alleen in kleine hoeveelheden worden geraapt. Gedeputeerde Staten van Friesland hebben in de ontheffing voor het rapen verzuimd een maximum te stellen aan het aantal eieren.

De Raad van State concludeert verder dat de ontheffing in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn. Het provinciebestuur staat met de ontheffing toe dat eieren worden geraapt in gebieden die zijn aangewezen als beschermingszones. Gedeputeerde Staten hebben niet onderzocht of deze activiteiten belangrijke gevolgen zouden kunnen hebben voor deze beschermde gebieden, oordeelt de raad. Tegen het oordeel van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

Het rapen van kievitseieren was tot dit jaar alleen toegestaan in Friesland. Daar wordt de traditie 'ljipaaisykjen' genoemd. Het eerste kievitsei dat tussen 1 maart en 9 april wordt gevonden, wordt traditioneel aangeboden aan de Commissaris van de Koningin. De vinder ontvangt de Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit, een oorkonde en vijftien euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden