Rap over iets wat je bezighoudt

Durft u het aan: uw eerstvolgende praatje op een podium in een vlotte freestyle rap vervatten, ter plekke verzonnen? En hoe doe je dat, goed? Hoe houdt een goeie freestyler zich staande? Woordkunstenaar en rapper Brainpower geeft vijf tips.

ROBERT VISSCHER

Het klinkt ontzettend moeilijk.

"Je kunt over van alles en nog wat rappen", zegt Brainpower, een van Nederlands beste rappers en een ervaren freestyler. "Een iPad die het niet meer doet, een oma die is overleden of de politiek. Maar het belangrijkste is dat het gaat over wat je op dat moment bezig houdt."

Als je ergens veel van af weet kun je er meer dan een paar zinnen over rappen. De kans op 'chokes', dat je niet meer weet wat je moet zeggen, is klein. Bovendien kun je lang doorgaan op iets wat je interesseert en veel variëren.

undefined

Denk vooruit

Wie wil freestylen moet vooruit denken. "Ik heb altijd al het laatste woord van de tweede zin in mijn hoofd als ik begin", zegt Brainpower. Als voorbeeld begint hij spontaan te freestylen.

"Ik zag bij het WK voetbal een grote misser en ik doe nu een interview samen met Robert Visscher. Ik denk dan dus eerst aan Visscher en weet dat ik daar iets op moet laten rijmen in de eerste zin. Dat wordt dus misser. Een woord dat poëtisch is en mensen aanspreekt omdat het WK voetbal nu erg leeft. Waardoor ze nieuwsgierig worden naar wat ik zeg."

Een zin met een kwinkslag, zoals misser, en iets waar je even over moet nadenken, heeft nog een voordeel. Je kunt daarna twee zinnen rappen die niet zo interessant zijn, als een bruggetje naar een ander onderwerp. "Dit is Brainpower en dit interview is lauw, mijn favoriete krant is dagblad Trouw", geeft de rapper als voorbeeld. Ondertussen bedenk je weer de volgende 'lines'.

undefined

Kies de juiste muziek

Kies niet te snelle muziek. Wat langzamere muziek geeft je meer tijd om na te denken over wat je wilt zeggen. "Neem een nummer dat je mooi vindt. Rappen op de beat draait om gevoel."

Dat mag van alles zijn, een hiphopnummer, maar ook de instrumentale versie van liedjes van Stromae of Bruce Springsteen. "Zorg ervoor dat je een los gevoel hebt, want je moet blijven gaan bij het freestylen. Dan komt vaak vanzelf wel iets grappigs."

undefined

Begin eenvoudig

Wie direct de meest originele en knappe woordcombinaties wil 'spitten', maakt het zichzelf te moeilijk. "Dat is helemaal niet nodig. Denk maar eens aan het liedje 'Leven na de dood' van Freek de Jonge. Dat zijn allemaal korte zinnen. Het is simpel en ontzettend grappig. Het had een freestyle kunnen zijn." Natuurlijk klinkt het geweldig als je ook binnenrijm kunt toepassen en laat zien hoe vindingrijk je bent, door nieuwe of binnenstebuiten woorden te verzinnen. Dat zijn ook de specialiteiten van Brainpower. "Maar dat is erg lastig in het begin. Ik wil mensen vooral aansporen om te beginnen met freestylen. Maak het jezelf dan niet moeilijk en houd het simpel. Soms is het ook leuk om iemand anders na te doen, bijvoorbeeld te rappen alsof je Louis van Gaal of een politicus bent."

undefined

Spot met jezelf tijdens een battle

Heb je een bril? Maak dan een grap dat je iemand aankijkt met vier ogen in plaats van twee. Spot met jezelf, dan kan een ander het niet meer doen. "Je laat ook zien dat je humor hebt en jezelf niet zo serieus neemt. Benoem daarnaast wat je bij je tegenstander ziet en anderen zullen herkennen."

Als voorbeeld noemt Brainpower een battle die hij deed met rapper Too Tall. "Hij droeg puntjesschoenen. 'Kijk eens wat een stakker, hij ziet er uit als een studenten kakker', rapte ik toen. Dat werkte heel goed, want iedereen maakte altijd grappen dat ik er juist uitzag als een student. De combinatie van humor, muziek en spelen met woorden maakt freestyle rappen en battlen zo ontzettend tof om te doen."

undefined

Voor de vuist weg rappen

Dit is Brainpower

Brainpower (artiestennaam van Gert-Jan Mulder, 1975) ontving meerdere awards, gouden en platina platen. Hij scoorde een nummer 1 hit met 'Dansplaat'. Onlangs verscheen zijn Engelstalige 'The Collabs EP'. Deze zomer staat Brainpower op Plaatpop (21 juni), Afro C Festival België (8 augustus) en Dutch Valley (9 augustus). Volgens jaar gaat hij het theater in met Jorgen Raymann met de voorstelling 'Twee-eiig'.

Dit is de laatste Doe Iets voor de zomer, en omdat we rapper Brainpower toch al spraken, freestylde hij voor u op een rijtje wat we deze week gaan doen. Heel veel leesplezier!

'In het kader van Doe Iets gaan we voorbij de stilte/

Op spirituele reis of pak de techniek

van vilten/

of wil je jezelf met een freestyle tekst verweren/

Trouw zet een stap om het je allemaal te leren!'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden