Rap en grafitti ook voor goede doelen 'I don't need no weapon 4 da blood 2 b shed 'cause my mic is da gun from da bullets r spread sudden death, will make u upset words r unspoken, not defined yet'

Racistische muurschilderingen worden meestal snel door de gemeentereiniging weggehaald. Als ze er langer staan, kan het gebeuren dat ze 'zomaar' veranderen in anti-racistische kunstwerken. Volgens de stichting 'Pop against Racism', die een rap- en grafittiwedstrijd heeft uitgeschreven, raakt kunst en muziek 'met een boodschap' weer helemaal in.

“Eindelijk wordt er eens ietsaan gedaan, en daar wil ik graag aan meedoen.” Christian van den Berg (17) heeft een grafitti-ontwerp ingestuurd voor de wedstrijd van 'Pop Against Racism'.

Christiaan vindt zichzelf wel een 'professioneel' grafitti-artiest. Hij beschildert muren en doeken in buurthuizen en heel soms doet hij ook 'iets illegaals'. “Maar meestal niet hoor”, zegt hij met nadruk.

Het ontwerp voor de wedstrijd, dat ook op deze pagina is afgebeeld, heeft hij vrij snel gemaakt. Zelf is hij er wel tevreden over. “Ik las in de Rails, dat blaadje in de trein, dat je hieraan mee kon doen. Ik loop me al maanden te ergeren aan racisten hier in Roermond. Er is hier maar een straat waar je uit kunt gaan, dus daar gaat iedereen, blank en zwart, heen. Er is werkelijk altijd ruzie. De Limburgers lokken dan ruzie met buitenlanders uit met vervelende grappen enzo. Dat moet ophouden. Als er nou echt veel aandacht aan besteed wordt, hoop ik dat mensen er beter mee omgaan.”

Ook rapper Peter 'Tamarc' Lammertzen hoopt dat hij kan helpen racisme een halt toe te roepen. Als het aan hem ligt verandert hij zelf de denkbeelden van alle racisten. De rapteksten die hij schrijft zijn fel tegen intolerantie. Speciaal voor de rapwedstrijd heeft hij een 'supergoeie' tekst geschreven, die hij vandaag met zijn groep 'Mideast Alliance' op het podium zal brengen. Evenals de grafitti-artiesten treedt hij op voor minstens veertigduizend mensen bij het 'Racism Beat It'-festival. De tekst voor het optreden, 'Grey Supremacy', heeft Peter in een week geschreven. “Ik kan vrij goed teksten schrijven”, zegt hij. “Bovendien ben ik zelf ook fel tegen racisme. Door mijn muzieksmaak heb ik veel buitenlandse vrienden. Als ik daarmee door Zwolle loop, wordt je gemeden als de pest. Terwijl iedereen heel aardig doet als ik met Nederlanders ben.”

Hij is sinds dinsdag al niet meer naar school geweest. Peter: “Ik ben een beetje verkouden en ik wil per se niet dat dat erger wordt. Dus blijf ik maar thuis, want als ik zaterdag ziek ben . . .”

Peter moet wel toegeven dat hij niet alleen maar vanwege racisme aan deze wedstrijd heeft meegedaan. “Je moet ook optreden voor zoveel mensen, er is altijd een kans dat er iemand tussen zit die ons een optreden aanbiedt. En ik wil toch graag winnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden