Randstedelingen testen Drentse dynamiek

Lege boerderijtjes met snel internet moeten creatieven, ICT'ers en advocaten lokken

De natuur, de rust en de ruimte: "het klopt allemaal. Het is wel het beperkte beeld", laat burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen de veertig Randstedelingen weten. De voornamelijk jonge stellen - zonder kinderen - kwamen afgelopen weekend 'proefleven' in Drenthe.

"Wie wil ontsnappen aan alle fileleed, een veilige omgeving wil en rust zoekt, zal die vinden. Maar er is veel meer: heel veel dynamiek", houdt Loohuis hun voor. Dat Drenthe op zo'n hoog niveau uitrukt, "geeft wel aan hoe serieus ze het nemen", merkt een van de 'proeflevers' op. Burgemeesters, de commissaris van de koningin en ondernemers pogen met enige trots, wat niet zo in de aard van het Drentse beestje zit, de andere kant van Drenthe voor het voetlicht te brengen.

Die onderstroom zichtbaar maken is een belangrijk doel van deze derde editie van het Drenthe-proeven. Voortschrijdend inzicht? Met mooi wonen - de huizenprijzen liggen een stuk lager - alleen lok je deze groep niet. Werk staat vaak op de eerste plaats en meestal voor beide partners. "Zestig procent van de westerlingen heeft geen beeld bij werken in Drenthe, en die overige veertig procent denkt vooral aan banen in het toerisme en de agrarische sector", zegt Geeke Snijders van Marketing Drenthe. Daarom is er vandaag een werkmarkt georganiseerd en in oktober een weekend proefondernemen.

Het aantal bewoners daalt (nog) niet, maar de beroepsbevolking krimpt wel. Vele boerderijtjes staan te koop. "We willen de economie op peil houden en het liefst een stapje hoger brengen", zegt president-directeur Arjan Bos van transportverzekeraar TVM (400 medewerkers). Hij vertelt over de behoefte aan goed, ook hoger, opgeleid personeel.

De geboren Zeeuw, inmiddels Drent in hart en nieren en voorzitter van de TT Assen, verzet zich tegen het imago van ingedutte provincie. Hij piekert er niet over om het bedrijf te verplaatsen. Drenthe hielp zijn vader met 'een ruime financiële regeling' in 1972 van Rijswijk naar Hoogeveen te verhuizen, inclusief het meeste personeel. "Het ambitieniveau is juist fors gestegen."

Hoge verwachtingen zijn er van het Nieuwe Werken. De recente verbreding van de A28, met dank aan het kabinet, heeft al flink geholpen; vanuit Zuid-Drenthe is Amsterdam nu in anderhalf uur bereikbaar. Gemeente De Wolden, zeventien dorpen, begint met steun van de Heidemaatschappij een proef om boerderijen snel een andere, algemene bestemming te kunnen geven als midden- en kleinbedrijf. Wethouder Jan ten Kate verwacht dat creatieven, ICT'ers, advocaten en aannemers zich er vestigen. Hij is met KPN in overleg om 'de witte vlekken' in snel internet op te vullen. Meppel heeft overal al glasvezel, zegt burgemeester Jan Westmaas. Recent opperde de VVD deze stad bij Overijssel te voegen. Een wake up call, relativeert Westmaas, om 'Assen' te bewegen de economische groei te versnellen.

In het kader van de campagne hebben zich nu vijf gezinnen in Drenthe gevestigd. Voor velen uit de Randstad is het toch een soort migratie, erkent Geeke Snijders. "Ze hebben hun eigen sociale regels, een andere cultuur. Dat botst. Je bent op jezelf aangewezen", ervaart een Amsterdammer die overigens 'zonder spijt' nu drie jaar op het Drentse platteland woont.

Geïntegreerd
"Ruwweg twee jaar heb ik doorgebracht in mijn auto. Dat was ik een beetje zat." Met vrouw, dochter en zoon vestigde de snelle man van het Amsterdamse reclamebureau zich negen jaar geleden in Wachtum. Hij zette ook maar meteen een eigen bedrijf op. Aanvankelijk reed hij nog twee maal per week naar de Randstad. Nu geeft hij een eigen blad uit en roemt de laagdrempeligheid in de politiek en het zakenleven. Het echtpaar kreeg contact door de ruim honderd dorpelingen bij Oud en Nieuw allemaal een hand te geven. De jongste is net het huis uit om te studeren, maar vader bezweert dat hij terugkeert. "Als er één geïntegreerd is... Hij praat Drents met z'n vrienden."

Aspiranten
"Ik ben me aan het omscholen tot onderwijzer." De grote reorganisatie bij defensie brachten Sem en Thérèse Nazloomian tot de stap om volledig van beroep te veranderen en iets te doen aan het tekort aan meesters voor de klas. Waarom dan ook niet verder rondkijken? Met twee jongens, van twee en acht, is ook zoiets te doen, bedacht het paar uit Leiderdorp. Zo kwamen ze bij het proefleven terecht, met een speciale voorkeur om Emmen te verkennen. "Toch een stad en tegelijkertijd een prachtige omgeving en ruimte, weten ze van de vakantie. "Maar het zal een positieve keuze zijn, we hebben het nu ook naar ons zin", benadrukt het paar. En als ... dan nog het huis verkopen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden