Randstad ziet omzet vooral in Europa harder groeien

tijdelijk werk | Uitzendconcern Randstad presteert goed in landen waar economische herstel later op gang kwam.

De Nederlandse cijferaars struikelen bijna over elkaar heen om aan te tonen hoe goed het gaat met de economie. Het CBS meldde gisteren nog een aanhoudende groei van het aantal banen. Uitzendconcern Randstad heeft daar afgelopen kwartaal niet optimaal van kunnen profiteren. De omzetgroei in Nederland in de laatste drie maanden van vorig jaar bleef stabiel op 2 procent. Dat heeft volgens bestuursvoorzitter Jacques van den Broek verschillende oorzaken.


Zo groeien uitzendconcerns traditiegetrouw het snelst aan het begin van de economische groeicyclus. Dan nemen bedrijven nog geen mensen in vaste dienst, maar ze huren wel uitzendkrachten in. In Nederland is het economisch herstel langer aan de gang dan in andere Europese landen. De werkloosheid daalt en het aanbod aan vaste banen gaat weer stijgen. Dat merkt Randstad aan de omzet van de Nederlandse werving- en selectietak, die afgelopen kwartaal met 13 procent wel fors groeide.


"De achterblijvende omzetgroei in Nederland is ook deels toe te schrijven aan het wegvallen van payrollcontracten met de overheid", zo licht Van den Broek toe. Bij payroll neemt het uitzendbureau de administratieve rol van de werkgever over. "Eind 2015 besloot de overheid hiermee te stoppen en werknemers met een payrollcontract 'te verambtelijken'. Hierdoor is 100 miljoen euro van in totaal 350 miljoen payrollomzet weggevloeid in de loop van 2016."


Een laatste niet onbelangrijke reden ligt in de prijsstelling. Grote klanten kopen volgens Van den Broek heel scherp in. "Daar kunnen en willen we niet altijd in meegaan. Als het rendement per opdracht te laag is, nemen wij de opdracht niet aan." Hij hoopt dat dit in 2017 langzaam verandert. "Als de economische groei doorzet en we verder in de economische cyclus komen, zal het voor bedrijven moeilijker worden om mensen te vinden. Dan kunnen we weer vaker met de klant in gesprek gaan."


De ervaring van het kleine, maar snelgroeiende Dag1 is heel anders. Dit uitzendbureau profiteert wel volop van de aantrekkende economie in Nederland en zag zowel de omzet als de marges afgelopen jaar verdubbelen. Directeur Maartje Daamen ziet in tegenstelling tot Randstad de prijzen voor opdrachten weer stijgen. "Vooral kleine en middelgrote bedrijven zien de toegevoegde waarde van het in één keer aannemen van kwalitatief goede mensen. Daar profiteren wij van."


Dag1 kan de vraag naar uitzendkrachten nauwelijks aan. "Het is veel harder werken voor het bureau dan een jaar geleden. Waar toen nog snel tachtig mensen voor één vacature te vinden waren, is het nu soms een week zoeken en bellen voordat je iemand hebt." Damen verwacht dat de groei ook in 2017 aanhoudt.


Randstad groeide wel sterk in het buitenland en dan vooral in Duitsland en Frankrijk, waar het economisch herstel later is begonnen en er volop vraag is naar uitzendkrachten. In beide landen is de omzet van Randstad sneller gegroeid dan de markt. In de VS blijft de groei nog achter. "Onze ambitie is om overal harder dan de markt te groeien", zegt CEO Jacques van den Broek. "In de VS moeten we aan de slag. Daarbij zetten we vooral in op het binnenhalen van kleinere bedrijven als klant."


Randstad heeft een recorddividend van 1,89 euro per aandeel voorgesteld. Het aandeel sloot gisteren 4 procent hoger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden