Randstad profiteert van meer vraag naar werknemers

Uitzendbureau ziet zijn omzet met 13 procent stijgen

De cijfers van uitzendbureau Randstad waren nog beter dan analisten verwachtten. Dat geeft aan dat de economische groei nog wel even aanhoudt en zelfs versnelt.

De cijfers van uitzendbureaus worden door analisten gezien als belangrijke graadmeters voor de staat van de economie. Die is momenteel prima, afgaande op de kwartaalcijfers die Randstad gisteren bekend maakte. Zowel in Nederland, Europa als in de Verenigde Staten nemen bedrijven meer werknemers aan.

"Dit zou het begin kunnen zijn van langdurige groei", zegt financieel topman van Randstad Robert Jan van de Kraats. Hij wijst daarbij op de ontwikkelingen in Frankrijk en Spanje. Daar nam vorig kwartaal de vraag uit de industrie flink toe. Volgens het klassieke patroon van herstel zorgt eerst de industrie voor groei, dan pas volgt de vraag uit de dienstensectoren. Helemaal zeker dat de economie zich kan opmaken voor langdurige groei is Van de Kraats niet. "De markten waren de afgelopen jaren zo in de war, dat we niet meer weten wat een normaal herstel is."

's Werelds op een na grootste uitzendbedrijf boekte in al zijn markten vooruitgang. In Nederland, de op een na grootste markt voor het concern, stegen de opbrengsten in het tweede kwartaal met 15 procent. In heel Europa werd een groei van 7 procent gerealiseerd. In de Verenigde Staten nam de omzet, net als in het eerste kwartaal, met 5 procent toe.

In juli ging de omzet volgens Randstad minstens even sterk omhoog als in het tweede kwartaal. "Gezien de vooruitgang die we in de afgelopen twaalf maanden hebben geboekt, heb ik er vertrouwen in dat we het in de toekomst nog beter kunnen doen", stelde bestuursvoorzitter Jacques van den Broek.

In totaal zag Randstad de omzet vorig kwartaal met 13 procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder, tot 4,8 miljard euro. De nettowinst was met 130 miljoen euro bijna 40 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2014.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden