Randstad gaat op slot voor nucleaire top in Den Haag

Overleg wereldleiders zorgt voor gesloten luchtruim en rijkswegen. Er zijn 13.000 agenten op de been.

Over twee maanden gaat de Randstad een paar dagen op slot. In het World Forum in Den Haag zullen dan zo'n zestig wereldleiders praten over de vraag hoe nucleair materiaal uit handen van terroristen kan blijven. Hun komst zorgt voor afgesloten wegen, omreizend vliegverkeer en een afgezette Haagse binnenstad.

Om een grote verkeerschaos te voorkomen, maakte de organisatie van de top - de grootste ooit in Nedeland - gisteren een aantal adviezen bekend. Kort gezegd: vermijd de Randstad op 24 en 25 maart als je er niet per se hoeft te zijn. Werk thuis, laat de auto staan en reis indien nodig met de trein, buiten de spits.

Vooral autorijders van en naar Den Haag zullen langer onderweg zijn. Om de regeringsleiders te vervoeren van Schiphol naar de Hofstad, is een route over de snelweg aangewezen als beschutte corridor. De A5 bij Schiphol zit rondom de top helemaal dicht, op andere wegen zijn minder stroken beschikbaar of kan het verkeer maar één kant op.

"We zoeken een balans tussen de noodzakelijkheid van de veiligheidsmaatregelen en het gewoon door laten gaan van het maatschappelijk leven", aldus nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid Dick Schoof gisteren tegen de pers. "Maar hinder is onvermijdelijk."

Volgens Schoof beïnvloedt de tweedaagse top, de Nuclear Security Summit, de kans op aanslagen niet. Die kans heet nu 'substantieel'. Toch neemt Nederland tal van voorzorgsmaatregelen. Het luchtruim gaat in een straal van honderd kilometer rond Den Haag dicht en mag alleen met toestemming worden doorkruist, alle schepen voor de kust tussen Zandvoort en Monster moeten zich bekendmaken en op de voormalige vliegbasis Valkenburg bij Katwijk staan helikopters klaar.

Voor de politie wordt het de grootste veiligheidsoperatie ooit. Dagelijks zullen 13.000 agenten op de been zijn, vier keer zoveel als bij de afgelopen troonswisseling. Om zich voor te bereiden op deze grootscheepse beveiligingsactie, heeft de politie haar licht opgestoken bij de organisatie van de Olympische Spelen in Londen en in Washington, waar in 2010 op initiatief van president Barack Obama de eerste soortgelijke nucleaire top plaatsvond. Aanleiding vormde Obama's opvatting dat nucleair terrorisme één van de grootste bedreigingen voor de internationale veiligheid vormt. Inmiddels bespreken wereldleiders het thema om het jaar. Seoul was in 2012 gastheer, nu is Nederland aan de beurt. Ook dit keer zal Obama erbij zijn.

Bewoners van de Randstad wordt gevraagd om begrip voor de overlast. "De top dient een goede zaak", aldus de Haagse wethouder Peter Smit. "Het bevestigt onze naam als stad van vrede en recht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden