Randstad-dochter is postsorteerders miljoenen aan achterstallig loon schuldig, vindt FNV

Leden van de FNV zijn in gesprek met werknemers van PostNL voor het sorteercentrum in Den Bosch. Beeld ANP
Leden van de FNV zijn in gesprek met werknemers van PostNL voor het sorteercentrum in Den Bosch.Beeld ANP

Randstad-dochter TTO is duizenden sorteerders die werkten bij PostNL miljoenen aan achterstallig loon schuldig, meent vakbond FNV. Pertinent onjuist, reageert Randstad.

Dirk Waterval

De FNV dreigt een dochteronderneming van uitzendbureau Randstad met de rechter. De vakbond beschuldigt haar van massale cao-ontduiking. Duizenden mensen zouden recht hebben op achterstallig loon voor hun werk bij postsorteerder PostNL. Die dochter, Tempo Team Outsourcing (TTO), krijgt van de FNV twee weken om te reageren op een sommatiebrief van 8 miljoen euro. Ook PostNL heeft een brief gekregen.

TTO legt zich toe op zogeheten contracting. Dat betekent dat ze van de opdrachtgever, PostNL in dit geval, vele taken overneemt. Het postbedrijf hoeft zelf geen leiding te geven aan de arbeidskrachten, zoals bij gewoon uitzendwerk. TTO levert de leidinggevenden mee, en rekent af voor het aantal gesorteerde pakketjes, niet voor het aantal gewerkte uren.

Door die manier van werken zit TTO niet vast aan de uitzend-cao, want contracting geldt volgens de wet niet als uitzendwerk. De uitzend-cao bepaalt dat uitzendkrachten evenveel loon moeten krijgen als de vaste werknemers van het bedrijf waar ze aan de slag gaan. De mensen die via TTO werken, verdienen minder.

Volledig ten onrechte, zegt FNV-bestuurder Masja Zwart. Ze sprak met ruim honderd sorteerders, zegt ze, en volgens haar houdt PostNL wel degelijk toezicht op de werkzaamheden, waardoor dit helemaal geen contracting mag heten. “Door deze schijnconstructie hebben duizenden mensen te weinig betaald gekregen de laatste vijf jaar”, zegt ze.

De bond voert al langer strijd tegen contracting in de uitzendbranche, en niet zonder succes. Gesteund door een rapport van de Inspectie SWZ (voorheen de Arbeidsinspectie) schikte de FNV vorig jaar met uitzendbureau In Person, dat volgens Zwart op dezelfde manier samenwerkte met PostNL als TTO. “Vandaar dat we vol vertrouwen zijn over deze nieuwe zaak.”

Marktconform

Een woordvoerder van PostNL zegt dat haar bedrijf zich volledig binnen de wet begeeft met contracting. Ze weerspreekt de claim van de FNV dat PostNL zelf leidinggeeft aan mensen die via TTO werken. “Dat is onzin.” Het is het bedrijf er niet om te doen om minder uit te betalen, zegt ze. “Het gaat ons erom dat we werken met mensen die gespecialiseerd zijn in onze specifieke sorteerprocessen.”

Ook Randstad noemt het pertinent onjuist dat het bedrijf ‘willens en wetens de uitzend-cao ontduikt’. Het loon dat dochter TTO uitbetaalt is marktconform, stelt de uitzendreus in een reactie.

Zwart van de FNV erkent dat contracting in sommige sectoren heel normaal is. In de bouw gebeurt het vaker dat werklieden hun eigen leidinggevende meenemen. Zij rekenen af voor het gebouwde huis, niet voor het aantal uren dat daarin zitten. “Maar anders dan bij PostNL, betalen die aannemers hun personeel wel volgens de cao in de bouw”, zegt Zwart.

Het uitbannen van contracting lag op tafel tijdens de onderhandelingen over een nieuw cao voor PostNL. Maar die ban heeft de overeenkomst niet gehaald. Werkgevers en werknemers zetten vorige maand hun handtekening onder die nieuwe cao, met uitzondering van de FNV.

Zwart zegt dat PostNL alleen van contracting af wilde als de vakbond beloofde om alle procedures de komende tijd stop te zetten. Daarmee is zij niet akkoord gegaan.

BOX: Randstad ziet winst dalen maar koers stijgen

Uitzendconcern Randstad heeft last van de vertraging van de economische groei in Europa. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er slechts een beperkte groei van de omzet en een daling van de winst. Over heel 2018 voerde de onderneming de resultaten wel op. De omzet van Randstad kwam vorig jaar uit op 23,8 miljard euro, 2 procent meer dan in 2017. Onder de streep hield de uitzender daar 704 miljoen van over, aanzienlijk meer dan de 631 miljoen euro van een jaar eerder. Op de aandelenbeurs in Amsterdam werd dat goed ontvangen: Randstad voerde de stijgers bij de hoofdfondsen aan met een plus van 3 procent. (ANP)

Lees ook:

Ondernemingsraad PostNL eist einde schijnconstructies pakketsorteerders

De druk op PostNL nam vorig jaar al van binnenuit toe. Na rechtsgangen van vakbond FNV eiste ook de Ondernemingsraad Pakketten van PostNL dat het bedrijf per direct stopt met het onder valse voorwendselen inzetten van uitzendkrachten als pakketsorteerder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden