'Randkerkelijken bieden nieuwe kijk op kerk'

OUDEWATER (ANP) - De Protestantse Kerk in Nederland moet randkerkelijken gaan zien als een mogelijkheid om op een andere manier naar betrokkenheid bij geloof en kerk te kijken. De plaatselijke gemeenten moeten hen niet uitschrijven, omdat ze al jaren geen financiële bijdrage hebben gegeven.

Ze moeten juist de kans worden gegeven op een zekere afstand van het kerkelijk leven en incidenteel met een activiteit van de kerk mee te doen. Dat zei secretaris-generaal Bas Plaisier van de Protestantse Kerk donderdag op een bijeenkomst van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving in Oudewater. Die commissie is verantwoordelijk voor de jaarlijkse actie Kerkbalans voor het plaatselijke kerkenwerk.

Plaisier vindt dat de artikelen in de kerkorde moeten verdwijnen die het gemeenten mogelijk maken mensen uit te schrijven zonder dat die daarom hebben gevraagd. Hij erkende dat zijn kerk amper een fundamentele visie op randkerkelijken heeft. Het ontstaan van de Protestantse Kerk in 2004 was voor veel gemeenten reden hun ledenbestand te schonen en er bij randkerkelijken op aan te dringen zich uit te laten schrijven.

'Bijzondere positie'

Uit onder meer het onderzoek God in Nederland, dat enkele weken geleden verscheen, blijkt volgens Plaisier dat veel mensen God op dit moment niet nodig denken te hebben, maar dat ze het tegelijk handig vinden bij bijvoorbeeld scharniermomenten in het leven (doop, huwelijk, uitvaart) ,,iets achter de hand te hebben''.

De kerk moet randkerkelijken zien als mensen die op de een of andere manier verbonden zijn met het christelijke geloof of de kerk. Zij vervullen vanuit hun bijzondere postitie een signaalfunctie en laten de kerkleden door hun ogen naar de kerk en het christelijk geloof kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden