Ramp

Zeurende onrust. Begin vorige week in de kranten en op tv-journaals nog indringende reportages, inclusief deskundigen gelezen en gezien, over een meteoriet van een kilometer breedte die op de aarde afstevende.

Ruud Verdonck

Gelukkig waren er verzachtende omstandigheden. De botsing werd eerst omtrent 2014 verwacht en bovendien was de kans dat het ding werkelijk de aarde zou raken een op veertien miljoen. Maar toch. Visioenen van Kuifje en 'De geheimzinnige ster'. Ik was van plan dan nog steeds m'n stukjes te schrijven. En alle aandacht ging natuurlijk uit naar die ene kans op die 14000000. Mocht het kreng op Amsterdam vallen, dan kunnen wij het bij ons thuis schudden qua glasservies, luidde de boodschap, maar naar het zich liet aanzien de rest van de wereld ook.

Het minste was een totale klimaatverandering: wéér 10000 bejaarde Fransen ongemerkt dood, deze keer van de kou. In Nederland slechts 1000, dus opnieuw niks aan de hand, kleine calamiteit, zand erover. Het meest waarschijnlijke gevolg was een nieuw stenen tijdperk. Enfin, de overige mogelijke rampen drongen nauwelijks tot me door terwijl ik naar het raam rende en met het zweet op het voorhoofd keek of het secreet al in zicht kwam.

Wat mij nog veel ongeruster heeft gemaakt: daarna heb ik er helemaal niks meer van vernomen. Bij de bakker ging het over van alles en nog wat maar niet over de hemel die naar beneden kwam. Trouwens, bij geen enkele andere middenstander hadden ze het over de naderende ramp. Er is geen minister die ons in een extra journaal gerust is komen stellen: als dan ook nog Schiphol wordt getroffen, heb elk nadeel vanzelf ook weer z'n voordeel. Of dat Zalm er nog gauw een paar nieuwe bezuinigingsrondes aan ophangt. Terwijl ikzelf natuurlijk rondloop met de vraag: wat ga ik in 2013 allemaal doen, als ik weet dat in 2014 de grote boem komt? Hoe vertellen we het de kinderen die gelukkig net zaten te sms'en?

Soms denk ik: 't zal niet zo'n vaart lopen. Want: nog nergens advertenties gezien dat je zo vast een paar plaatsen in een vliegtuig kunt huren dat tegen die tijd, hoog boven de aarde en ver uit de baan van de meteoriet de gebeurtenissen afwacht: 25000 euro p.p..

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden