Ramptoerist op de A9

Gert Jan Slump lezer te Amstelveen

Op de Rijksweg A9 hebben zich diverse kop-staartbotsingen voorgedaan afgelopen weekeinde, van automobilisten die het wrak van het gecrashte vliegtuig van Turkish Airlines wilden bekijken, meldt Trouw in de krant van maandag. Enige nuancering is wel op zijn plaats. Dat hoort bij een genuanceerde krant, de genuanceerde kant.

Ik was betrokken bij een van die kop-staartbotsingen., op weg met het gezin om lekker te gaan schaatsen op de ijsbaan in Haarlem. En opeens is daar het remlicht van je voorganger, de tijdige remingreep en dan toch de klap van de botsing op de achterkant. Dan zijn er een stijve nek, en emotie. In de auto achter mij zit een man die net zijn familie van ver weg op Schiphol heeft afgehaald, gewoon op weg naar huis. Daarachter een man met een schilderij in zijn auto. Ik zie een bebloed hoofd. En dan nog een auto, de vierde, ook niet echt ramptoeristen.

Daar sta je dan samen langs de weg met huilende kinderen, die zoiets nog niet meemaakten. Toevallig verbonden met anderen door de klap. De hulpdiensten, ambulance, politie en wegsleepdienst, doen hun werk zeer zorgvuldig. De volgende dag lees je in willekeurig welke krant dat je op de sensatie van die veel grotere crash uit zou zijn. Niets van dat alles. Klein leed, pure pech, ergens naar op weg.

Wat ons opviel waren de ogen van de voorbijrijders, digitaal wel te verstaan. Voorbijgangers, op weg naar wie weet waar, kiekjes makend van het ongeluk van anderen. Dat fototoestel heb je toch bij je voor verderop.

Uit piëteit met het veel grotere leed van al die anderen uit het vliegtuig zwijg ik maar en kijk toe. Ik leef op afstand mee, maar niet met een fototoestel in de hand. Over betekenis gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden