Update

Rampschip dreigt weg te glijden in afgrond zeebodem

null Beeld epa
Beeld epa

Reddingswerkers zijn opnieuw gestart met hun zoekacties naar mogelijke overlevenden in het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. De weersomstandigheden zijn verbeterd en het schip is stabiel. Dat heeft een woordvoerder van de hulpdiensten bevestigd. Het schip was vandaag verschoven door de golven. De duikers moesten zich daardoor noodgedwongen teruggetrekken.

Redactie / AP/ ANP/ AFP

Het kolossale schip lag lange tijd op zijn kant voor de kust van het eiland Isola del Giglio. Door de wilde zee is het schip inmiddels naar de zeebodem gezakt, waar het naast een afgrond ligt. Er bestaat een risico dat de Costa Concordia wegglijdt en volledig in de diepte verdwijnt.

De Costa Concordia voer vrijdag tegen een rotspartij. Door de aanvaring ontstond een tientallen meters lange scheur in de romp. Het schip maakte water en kapseisde uiteindelijk. Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen, ongeveer 15 opvarenden worden nog vermist.

Twaalf Duitsers vermist

Onder de vermisten zijn twaalf Duitse passagiers. Hun bezorgde familieleden hebben zich bij de politie in Duitsland gemeld, verklaarden woordvoerders. Vijf van de Duitse vermisten komen uit de omgeving van de stad Frankfurt. Ook twee inwoners van de deelstaat Baden-Württemberg, twee mensen uit Berlijn, een echtpaar uit Noord-Rijnland-Westfalen en een Beierse vrouw zijn spoorloos.

Dat de Duitsers worden vermist, wil echter niet zeggen dat ze nog in het schip zijn. Sommige passagiers zouden op eigen
gelegenheid naar huis zijn gegaan, zonder zich te melden bij de Italiaanse autoriteiten.

Menselijke fout
De voorzitter en CEO van Costa Cruises, Pier Luigi Foschi, heeft vanmorgen bevestigd dat de kapitein een 'menselijke fout' heeft gemaakt die de ramp heeft veroorzaakt. 'We zullen de kapitein bijstaan en hem blijven steunen, maar we mogen niet blind zijn voor de omstandigheden en moeten het menselijk falen hierbij inzien', aldus Foschi vandaag tijdens een persconferentie in Genua. Volgens Foschi voerde de kapitein een 'ongeautoriseerd, niet toegestane manoeuvre uit'.

Foschi ontkent dat er 'veiligheidsproblemen' waren met de Costa Concordia. 'Deze schepen zijn juist extra veilig. Het betreft een exceptioneel ongeluk, iets wat niemand had kunnen voorzien', aldus nog de CEO.

De Italiaanse minister van Milieu, Corrado Clini, heeft inmiddels gewaarschuwd voor een milieuramp door het ongeluk. Hij zei dat 'dringende actie' nodig is, omdat het gekapseisde schip 'een zeer hoog risico' betekent voor het milieu rond het eiland Isola del Giglio. Foschi liet op verzoek van de Italiaanse overheid weten dat er 2300 ton brandstof aan boord is, maar dat er tot nu toe geen teken is dat er olie lekt.

Terwijl hij zijn tranen moest bedwingen, erkende hij dat het ongeluk gevolgen zal hebben voor het aantal boekingen bij het bedrijf. 'Wij hebben een miljoen trouwe klanten. Het zal gevolgen hebben, maar we hopen dat het vertrouwen van onze klanten zich zal herstellen', dixit Foschi. Foschi verwacht geen effecten op de lange termijn voor de cruisevaart. De CEO zei zijn bedrijf als 'benadeelde partij' in het drama te beschouwen.

Vriendendienst

Volgens Italiaanse media is de kapitein zo dicht langs het Isola del Giglio gevaren om een bemanningslid, mogelijk hoofdkelner Antonello Tievoli, een plezier te doen. Het bemanningslid is van het eiland afkomstig. Toen het schip vlak bij het eiland was, zou de kapitein tegen het bemanningslid hebben gezegd: 'Kom kijken, Antonello, kijk je eiland'. Dat meldt onder meer de krant Corriere della Sera vandaag op gezag van getuigen.

Tievoli zou een week eerder met verlof gaan, maar moest aan boord blijven, omdat er geen vervanger kon worden gevonden. De kapitein zou hem hebben willen 'belonen' door vlak langs 'zijn' eiland te varen.
Kort voor het schip op de rotsen liep zou de kelner hebben gewaarschuwd: 'Pas op, we zitten heel dicht bij de kust.'

Het verhaal lijkt gestaafd te worden door een berichtje dat vrijdag door de zus van Tievoli op Facebook werd geplaatst. Daarin meldt de vrouw dat het schip met haar broer 'zeer, zeer dicht langs de kust' van zijn geboorte-eiland zal varen, waarna hij zou afmeren om vakantie te vieren met familie en vrienden.

Explosieven

Het Italiaanse leger zou plannen hebben met explosieven verder te zoeken naar overlevenden op het gekapseisde cruiseschip zodra de omstandigheden dat weer toelaten.

Door gaten in het schip te blazen hopen ze meer toegang te krijgen tot de hutten die onder de waterlijn liggen. Dat meldt de Telegraaf. Een groot deel van de passagiersruimte is nog steeds niet doorzocht op overlevenden. De normale ingangen van het schip zijn immers niet zo vlot bereikbaar.

undefined

null Beeld EPA
Beeld EPA
Reddingswerkers varen voorbij het cruiseschip. Beeld REUTERS
Reddingswerkers varen voorbij het cruiseschip.Beeld REUTERS
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld EPA
Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden