Rampscenario landbouw in werking

DEN HAAG, AMSTERDAM - Nederland is overgegaan op een crisisscenario voor de bestrijding van mond- en klauwzeer (mkz). Minister Brinkhorst kondigde gisteren een totaal vervoersverbod aan voor alle dieren en dierlijke producten als wol, mest, veevoer en sperma. De komende drie dagen mag op verzoek van de boerenorganisatie LTO bij boerenbedrijven ook geen melk worden opgehaald.

Aanleiding voor deze draconische maatregelen is de definitieve uitbraak van de zeer besmettelijke ziekte op een bedrijf in Olst. Dankzij een alerte veearts kwamen hier bij vier runderen de klassieke symptomen van mkz aan het licht. Bij het naburige bedrijf in het Gelderse Oene dat al eerder verdacht was, is de ziekte volgens minister Brinkhorst zo goed als zeker vastgesteld. In Welsum, vlakbij Olst, is gisteravond het tweede zekere geval van mkz vastgesteld.

De bedrijven in Olst en Oene zijn inmiddels geruimd, evenals verdachte bedrijven in Oosterwolde (Gelderland), Maren-Kessel en Herpen (Noord-Brabant). In totaal worden 18000 stuks vee in een straal van één kilometer rond de verdachte veehouderijen afgemaakt. De Europese Unie buigt zich morgen over de vraag of noodvaccinatie gewenst is.

Volgens Brinkhorst heeft het getroffen bedrijf in Olst de afgelopen weken geen vee aan- en afgevoerd. Deskundigen vermoeden dat het zeer besmettelijke virus door personen of door de wind is overgebracht. Er wordt nu nagegaan welke personen en voertuigen bij de boerderij zijn geweest.

De minister wil dat de komende 72 uur het leven op het Nederlandse platteland tot een zogeheten stand still komt. Zo mogen boerenbedrijven de komende dagen geen mensen van buiten ontvangen. Recreanten wordt met klem verzocht om niet in de buurt van erven en weilanden te wandelen.

Volgens Brinkhorst is de vaststelling van het gevreesde virus een 'ernstige slag' voor de betrokken boeren. ,,Ik geef niet gauw van mijn emoties blijk. In dit geval wil ik de boeren en boerinnen van mijn medeleven op de hoogte stellen.'' Een geschrokken Tweede Kamer besloot gisteren om rond de huidige mond- en klauwzeercrisis af te zien van kritische vragen. Een deel van de kamer had de afgelopen dagen nog forse kritiek op het besluit van Brinkhorst om het vervoersverbod te versoepelen.

De komende twee dagen verwachten de melkfabrikanten nog voldoende dagverse melk te kunnen leveren. Daarna moet wellicht melk uit het buitenland worden geïmporteerd.

In Nederland is de uitbraak in Olst de eerste sinds 1984 toen er sprake was van een mkz-epidemie in de Noord-Oostpolder en Noord-Holland. De uitbraken waren destijds relatief klein, omdat er toen nog werd gevaccineerd tegen de ziekte. Bij de besmette dieren ging het om jongvee dat nog niet ingeënt was. Uit economische overwegingen verbiedt de EU sinds 1991 het preventief inenten tegen de ziekte.

Nederland is na Frankrijk het tweede land op het Europese vasteland waar de ziekte is uitgebroken. Groot-Brittannië kent inmiddels meer dan 420 gevallen.

'Het beste kan iedereen blijven zitten waar hij zit'

Informatiecentrum

VERVOLG VAN PAGINA 1

Als boer ergens op visite gaan, je hond vrij laten rondrennen in een risicogebied, het is allemaal niet verboden. Ze kunnen het alleen sterk afraden. De Kroeze zelf gaat niet eens langs bij haar vriend, ook agrariër. ,,Het best kan iedereen zoveel mogelijk blijven zitten waar hij zit.''

Dat doen de inwoners van Welsum, gemeente Olst, waar gisteren onomstotelijk een besmetting met mkz werd aangetoond. Het ligt haast tegen Oene aan, de eerste verdachte plaats. In het onschuldig ogend winterwonderland aan de oevers van de IJssel wijst naast de hekken, linten en borden met 'vervoersverbod' alleen het totale gebrek aan bedrijvigheid op de rondwarende ziekte. 's Ochtends is begonnen met het ruimen van alle vee binnen één kilometer rond het getroffen bedrijf. Omdat dit enkele dagen kost, worden de dieren zolang ingeënt, tegen mond- en klauwzeer. Nu ze toch worden geofferd, mag het wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden