Rampplek MH17 is nu frontlinie

Onderdelen van het vliegtuig liggen nog altijd in de velden.Beeld anp

"Het is er heel gevaarlijk en het is heel lastig, eigenlijk onmogelijk om met een onderzoeksteam met verschillende voertuigen hier te komen", vertelt ANP-fotograaf Pierre Crom zondag. Hij was in opdracht van het ANP in het rampgebied om te zien hoe dat er 100 dagen na de tragedie bij ligt. Hij trof daar heel andere omstandigheden aan dan vlak na de ramp.

Bij de vliegtuigcrash op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Tot nu toe zijn 284 lichamen geïdentificeerd. Vrije toegang voor een goede berging en goed onderzoek op de rampplek is vanaf begin af aan niet mogelijk geweest doordoor de strijd daar tussen het Oekraïense leger en Russisch gezinde separatisten.

De rampplek is ook een plaats delict, omdat politie en justitie in Nederland onderzoek doen naar de oorzaak van de ramp. Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat het toestel is neergeschoten. Ook het forensisch onderzoek wordt door deze omstandigheden flink belemmerd. Er is volgens Crom na de ramp veel op deze plek gebeurd. Daardoor is het reconstrueren van de precieze situatie van toen niet meer mogelijk.

"De rampplek is nu getekend door grote kraters, veroorzaakt door zware inslagen van raketten", laat Crom weten. "Het gaat om beschietingen van de laatste week. Er zijn ook Oekraiense eenheden die het gebied binnentrekken en daar vechten met de separatisten."

Crom vond lichaamsdelen op een verbrand stuk veld. Daar werd kort na de ramp het grootste deel van het vliegtuigwrak weggetakeld. "Ik heb botten gezien, soms wel van ongeveer 20 centimeter lang. En ook een stukje schedel, plukken haren grijs en blond en een ruggenwervel en delen daarvan."

Op die locatie moeten nog meer lichaamsdelen liggen, concludeert de ANP-fotograaf. "Buurtbewoners geven dat ook aan en er hangt nog steeds een geur van ontbindende lichamen. Het ruikt er heel sterk, ondanks de kou. Het vroor namelijk toen ik op de rampplek was. Het blijkt dus dat er nog niet nauwkeurig is gezocht."

Bijna alle persoonlijke spullen van de slachtoffers zijn inmiddels wel weg van de rampplek. "Op een enkel ding na", constateert Crom. "Ik zag nog een koffer, een shirt en speelkaarten. Ook hing er nog een schoen in een boom. In vergelijking met vlak na de ramp is bijna alles weg."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden