Ramp bij DSM in Botlek eist een zevende leven

ROTTERDAM (ANP) - In het Zuiderziekenhuis in Rotterdam is gisteren de 39-jarige H. L. van der Vegt overleden aan de brandwonden die hij in december kreeg bij de explosie bij DSM Chemicals in de Botlek. De Rotterdammer is het zevende dodelijke slachtoffer van die ramp.

Hij verrichte die dag onderhoudswerkzaamheden aan de opslagtank met benzoezuur die ontplofte. Net als de zes mensen die op slag werden gedood, deed hij dat als werknemer van een onderaannemer.

Kort na de ramp had de justitie vastgesteld dat DSM verantwoordelijk is voor de ontploffing. Het bedrijf had kunnen voorzien dat in en om de tank een explosief mengsel aanwezig was, toen de ploeg van de onderaannemer met lasapparatuur onderhoud pleegde. DSM heeft dat zelf ook toegegeven. De justitie besluit op korte termijn wat zij met de resultaten van het onderzoek doet.

De arbeidsinspectie heeft ook gekeken naar preventieve maatregelen. Volgens hoofdinspecteur ir. W. M. van der Poel van de inspectie krijgen alle chemische bedrijven in de Botlek-Europoort binnenkort een brief waarin als norm wordt voorgesteld alleen onderhoud aan opslagtanks en installaties te plegen als die "schoon, droog en gasvrij" zijn.

Van der Poel wil van de bedrijven horen of dat haalbaar is. "Wij zouden zo'n norm kunnen opleggen, maar we gaan liever in discussie met de bedrijven. Als ze vrijwillig meewerken, is de kans op resultaat groter. We kunnen altijd nog een onaanvaardbaar uitspreken."

De Industriebond FNV hield gisteren naar aanleiding van recente calamiteiten in de Botlek een veiligheidsdag met kaderleden, arbeidsinspectie, wetenschappers en de werkgevers. FNV-bestuurder Kramer overhandigde 24 voorstellen ter verbetering aan directeur Asselbergs van de werkgeversvereniging Europoort Botlek-belangen (EBB).

Die zegde toe alle voorstellen serieus te bekijken en spoedig te reageren. "Maar" , zei hij, "EBB kan slechts een bevorderende rol spelen, de verantwoordelijkheid voor dit soort zaken ligt bij de bedrijven zelf."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden