Mons en Pevele. Beeld Flickr/Ludlum123

Ongeschoren benen

Rammelen over een herstelweg van kasseien

Hij ligt er al honderd jaar. Neergeplempt als tijdelijk herstel voor de Noord-Franse wegen, aan gruzelementen geschoten in de Grote Oorlog. De meeste verdwenen weer. Vervangen door fatsoenlijk asfalt. De eisen van de tijd. Hem lieten ze met rust.

Hij ligt op een haast vergeten strook. Tweemaal per dag, de boer op z'n trekker, hobbelend heen en weer. Soms de plattelandsdokter, rammelend in zijn deux-chevaux. Dat is het wel. Een eeuw lang. En natuurlijk die fietsers, ieder jaar weer, een zondag in april, dokkerend door Franse weilanden.

Die fietsers bleken z'n redding. Hij was het, die die ene aprilkoers karakter gaf. Hij mocht blijven.

Een clubje enthousiastelingen verzorgt hem. Al tientallen jaren komen ze langs. Borsteltjes mee. Ligt hij niet te goed? Niet te slecht?

Scherpe randjes

Hij ligt daar maar. In striemende regenslag, snerpende wind, verzengende stralen van de zon. Het vormt hem. Langzaam schuurt het zanderige slijk langs zijn kieren. Soms komt hij wat losser te liggen, of er breken stukken af. Scherpe randjes priemen verraderlijk boven het maaiveld.

Ze zijn met duizenden. Tienduizenden. Nu eens niet in april, maar een zondag in de zomer. Tezamen dik twintig kilometer, deze Tour. Hij is maar een klein steentje. Maar zijn daden? De Britse Keniaan sidderde eens van zijn fiets, voor hem goed en wel bereikt te hebben. Let op die Spaanse lichtgewichten: kermend in de berm. De Italiaanse haai veilde zijn tanden, speciaal voor hém.

Leg de kassei maar naast erkende scherprechters. Zo'n Tourmalet, Croix de Fer, Alpe d'Huez. Dat zijn ook maar stenen. En daar doet hij heus niet voor onder.

In de rubriek Ongeschoren Benen schrijven fietsminnende Trouw-redacteuren Joris Belgers, Niels Markus en Koos Schwartz vanaf de bank over tourgerelateerde randzaken.

Lees ook: Die 231 kilometer van vrijdag? Een peuleschil

Met 231 kilometer was de etappe van vrijdag de langste in deze Ronde. Een peuleschil, zouden de renners 99 jaar geleden hebben gedacht. Toen was de langste etappe meer dan twee keer zo lang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden