Ramaphosa weet hoe hij de Zuid-Afrikaanse economie kan redden, hij heeft alleen het geld niet

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.  Beeld AFP
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.Beeld AFP

Toerisme, infrastructuur en landbouw moeten Zuid-Afrika uit de recessie trekken. President Cyril Ramaphosa presenteerde vrijdagochtend zijn reddingsplan voor de Zuid-Afrikaanse economie. Probleem: geld om te investeren heeft hij niet.

Zuid-Afrika zal zich een weg uit de huidige economische recessie moeten worstelen zonder veel nieuwe overheidsinvesteringen. President Cyril Ramaphosa zijn stimuleringspakket voor de zeer slecht draaiende economie. "Maar onze fiscale ruimte is beperkt", gaf hij toe.

Het stimuleringspakket is het resultaat van uitvoerig overleg tussen de regering, vakbonden en het bedrijfsleven. Het bestaat vooral uit het verschuiven van 3 miljard euro binnen de overheidsbegroting, het verbeteren van het investeringsklimaat en nauwere samenwerking met het bedrijfsleven. Want de private sector heeft wél geld heeft om te investeren. Op die manier moet de economische krimp van zowel het eerste (2,6 procent) als het tweede kwartaal (0,7 procent) worden omgebogen in economische groei.

De belangrijkste aangekondigde investeringsmaatregel lijkt de creatie van een investeringsfonds voor infrastructuur. Dat moet 24 miljard euro gaan omvatten. Ramaphosa zei vrijdag dat banken, pensioenfondsen en verzekeringsbedrijven interesse hebben getoond om te investeren in dit fonds. Te lang dalen volgens Ramaphosa de investeringen in infrastructuur, terwijl het opknappen daarvan juist een kernpunt vormt bij het aantrekken van meer internationale investeringen.

Kleine boeren

Verder richt zijn regering zich op het stimuleren van de landbouw en het toerisme. Het investeringsklimaat binnen de mijnsector moet vooral verbeteren via duidelijkere en betrouwbaardere regelgeving.

Het lijken logische besluiten, gezien de beperkte budgettaire mogelijkheden die Ramaphosa heeft. Hij staat onder grote druk van internationale kredietbeoordelaars om de Zuid-Afrikaanse overheidsschuld snel omlaag te brengen. Dat toerisme, de mijnsector, landbouw en infrastructuur topprioriteiten zijn, verbaast evenmin. Het zijn vier ondermaats presterende sectoren binnen de Zuid-Afrikaanse economie, die alle vier de potentie hebben om groei en extra werkgelegenheid te creëren.

Het probleem binnen de toerismesector is het strenge toelatingsbeleid, dat Zuid-Afrika enkele jaren geleden invoerde. Ramaphosa wil veel van die maatregelen terugdraaien, zodat weer meer toeristen het land zullen bezoeken en waardoor het ook voor zakenreizigers en hoogopgeleide immigranten weer makkelijker wordt naar Zuid-Afrika te komen. Dat creëert banen binnen de toerismesector en verbetert het vestigingsklimaat voor bedrijven. Het kan ook helpen het nijpende tekort aan hoogopgeleide arbeidskrachten tegen te gaan, dat ondanks de juist torenhoge werkloosheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt in het land, bestaat.

De landbouw was in de afgelopen twee kwartalen de economische sector die het hardst kromp, onder meer door tegenvallende oogsten. Ramaphosa wil met name inzetten op het helpen van kleine, zwarte boeren. Zij moeten betere toegang te krijgen tot nationale en internationale markten. Ook wil hij binnen de landbouw nadrukkelijker inzetten op arbeidsintensieve gewassen voor de export.

Lees ook:

ANC maakt geen vrienden: massa-ontslag dreigt onder ambtenaren

President Cyril Ramaphosa benadrukt al sinds zijn aantreden als president begin dit jaar dat de Zuid-Afrikaanse overheid en bureaucratie kleiner moeten. Weinig Zuid-Afrikanen zijn dáár tegen. Maar een massaontslag onder ambtenaren ligt gevoeliger.

Jeugdwerkloosheid Zuid-Afrika creëert een verloren generatie

Van de twintig miljoen Zuid-Afrikanen tussen de 15 en 34 jaar is bijna 40 procent werkloos. Die groep volgt geen opleiding. Er dreigt een verloren generatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden