'Ramadanpil' is populair én omstreden in Turkije
Is het religieuze fraude of niet? De Turken weten het niet meer. En omdat zelfs theologen het niet eens kunnen worden over dit vraagstuk vinden de 'ramadanpillen' gretig aftrek in Turkije.
De vastenmaand beslaat dit jaar de hele maand augustus, voor een doorsnee Turk de zwaarste tijd om het gevecht aan te gaan met de honger. Augustus is veruit de heetste maand in Turkije. De hitte, de drukte van de steden en de twaalf uur durende werkdagen maken dat veel Turken die aan de ramadan doen geen nee kunnen zeggen tegen een hulpmiddel. De vraag naar deze pillen, die de gebruiker de hele dag door het gevoel van een volle maag schenken, is dit jaar dan ook sterk toegenomen. De vaster kan ze tegenwoordig zelfs bij de straatverkopers inslaan.
Een van de islamautoriteiten die tegen het innemen van de ramadanpillen ageert, is Saim Yeprem van het Instituut voor Religieuze Zaken. "Moslims die een gezonde lichamelijke conditie hebben moeten aan de ramadan doen. De bedoeling van het vasten is dat mensen zich kunnen inleven in mensen die geen eten hebben. 's Nachts pillen innemen om het overdag makkelijker te hebben is bedrog. Mensen kunnen zichzelf voor de gek houden, maar Allah weet natuurlijk alles."
De 'ramadanpillen' worden normaal gesproken voorgeschreven aan dikke patiënten. Ze bevatten sibutramine, een geneesmiddel voor de behandeling van obesitas en overgewicht. Sibutramine werkt in op de hersenen en zorgt ervoor dat de behandelde persoon een gevoel van verzadiging krijgt.
Nu deze pillen zonder recept aan de man gebracht worden, rijst er, naast de religieuze kwestie, ook de vraag of de volksgezondheid in gevaar komt.
Volgens dokter Ayca Kaya wel: "Mensen nemen de pillen in als snoepjes. Maar er wordt niet genoeg controle uitgevoerd door het ministerie van volksgezondheid. Er mag maar 15 milligram sibutramine in de pillen zitten, maar vaak bevatten ze veel meer. Bovendien is er een flinke kans op bijwerkingen. De pillen die overal worden verkocht, schijnen extra sterk gemaakt te worden om de honger helemaal te doen verdwijnen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor gebruikers, vooral als ze hartpatiënten zijn of een te hoge bloeddruk hebben", aldus Kaya.
Maar vasten in Istanbul, waar de geur van gegrillde vis van de restaurants bij de Galata-brug op zijn minst verleidelijk te noemen is, valt niet mee. De 29-jarige Volkan Gulleci werkt bij een van die visrestaurants. Hij zegt dat hij van die pillen neemt, net voor de laatste maaltijd in de ochtend.
Nadat hij een broodje met vis en uien naar een niet vastende klant heeft gebracht, lucht hij zijn hart: "Er zijn twee wegen: of ik neem die pillen, of ik vast niet. Het kan zijn dat onze religieuze leiders het afkeuren, maar laat ze dan hier een dag komen werken. Ik doe mijn best als moslim. Ik hoop dat Allah mijn manier van vasten goedkeurt."
Goed nieuws voor mensen als Gulleci is dat er ook religieuze autoriteiten zijn die het gebruik van de pillen goedkeuren. Zo zegt Abdulaziz Bayindir op de Turkse televisie: "Het is aan de gelovige om van zonsondergang tot zonsopgang te eten wat die wil. Natuurlijk eet je in die uren zoveel mogelijk om het overdag zo goed mogelijk vol te kunnen houden. Een pil of geen pil maakt dan niet uit."
Of ik neem die pillen, of ik vast niet