Ramadan: een glas water mag, bloedvergieten ook

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De godgeleerde discussie ging over water en niet over een andere vloeistof die rijkelijk vloeit in de vastenmaand ramadan, bloed. De Iraanse ayatollah Zanjani veroorzaakte opschudding met een fatwa waarin hij stelt dat water drinken bij grote hitte het vasten niet hoeft te bederven.

Eildert Mulder

De geestelijke, die zetelt in de heilige stad Qom, baseert zich op uitspraken van een geestelijk leider uit het stoffigste verleden, onder het motto dat het met theologie is als met wijn en kaas: hoe ouder hoe beter. De pleitrede van de ayatollah voor water drinken is begrijpelijk vanwege de temperaturen in zijn woonplaats in deze tijd van het jaar, waarin een Nederlandse hittegolf als guur herfstweer zou worden ervaren.

Over bloedvergieten in de ramadan zweeg Zanjani. Het is ook zo alledaags, dat je er beter geen woorden aan vuil kan maken. Dat het niet lukt om in de ramadan wapenstilstanden af te kondigen is nog tot daar aan toe.

Minder goed te begrijpen is waarom het geweld zo onbeschaamd oplaait in de heilige maand. Dit jaar is het bijvoorbeeld weer raak in Irak, waar het aantal doden door aanslagen veel hoger ligt dan in andere maanden, al vallen er in Syrië nog steeds achtmaal zo veel slachtoffers. In de jaren negentig werd het verband tussen geweld en ramadan op macabere wijze duidelijk in Algerije. Daar richtten moslimextremisten gruwelijke bloedbaden aan in dorpen. Dat geweld bereikte elk jaar tijdens de ramadan zijn piek.

Misschien lokt de ramadan geweld uit doordat het geldt als de maand van de overwinningen. Het Egyptische leger boekte ruim veertig ramadans geleden inderdaad een grote zege, toen het Israël verraste en het Suezkanaal overstak. Nu behaalt datzelfde Egyptische leger triomfen op een plein in Caïro, waar het moslimdemonstranten in hoofd en hart schiet. Warm applaus krijgen de doodschieters van Europese islamofoben.

De storm over het glas water is alweer geluwd. Zanjani is een gewone ayatollah, zijn bazen heten groot-ayatollahs en die vinden dat je in de vastenmaand best een glas water mag drinken als je echt niet meer tegen de hitte kunt. Maar dan moet je wel die vastendag in een koeler jaargetijde inhalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden