Ralph Tuijn 'Dat heeft nog niemand gedaan'

"Ik heb een koperpoetsdroom. Al jaren droom ik dat ik met een verroest, wit met rood gekreukeld blikje koperpoets een koperen vaas aan het poetsen ben. Geen idee waar het op slaat. Over mijn expedities droom ik niet veel, toch zijn er dingen die je zo bezighouden dat je ze in je slaap meeneemt. Een nachtmerrie die iedere soloroeier en -zeiler kent is dat je van boord wordt geslagen. De boot drijft snel weg. Ik zwem er als een gek achteraan, uiteindelijk haal ik hem in en kan ik aan dek klimmen.

Een sensatie die iets weg heeft van dromen is hallucineren. Dat overkwam me toen ik in 2006 met mijn broer de Atlantische Oceaan over roeide. We roeiden twee uur op, twee uur af. Zo maak je de meeste snelheid, maar het is heel zwaar omdat je nooit langer dan twee uur achter elkaar slaapt. Na een dag of vijf begonnen we van vermoeidheid te hallucineren. We zagen vuurtorens en mensen over het water lopen. Die hallucinaties verdwenen toen we eenmaal gewend waren aan het ritme.

Het bevalt me beter alleen een oceaan over te roeien. Je hebt meer bewegingsruimte en je kunt je eigen roeischema aanhouden. Vaak roei ik twaalf uur per dag. Als ik 's ochtends wakker word ben ik soms terug op dezelfde plek als de vorige dag. Om te voorkomen dat je te veel afdrijft kun je een zeeanker uitzetten, een grote parachute aan een 60-meterlijn die je een beetje meetrekt in de stroming, zodat de wind minder invloed op je heeft. Bang om overvaren te worden als ik slaap ben ik niet. In mijn boot gaat een alarm af als de radarreflector boten op twintig mijl afstand detecteert. Ik heb zelfs liever dat het 's nachts gebeurt want dan is de verlichting van een schip duidelijk zichtbaar.

Een oceaan oversteken is niet meer zo moeilijk, met alle techniek en moderne navigatie. Vroeger moest je op de sterren en maan navigeren. Soms denk ik: leefde ik maar honderd jaar terug, dan kon je als eerste iets nieuws ontdekken. Toch blijft het spannend, op zee gaat alles nog wild z'n gang zoals het altijd heeft gedaan.

Ik ben er nog steeds niet achter wat me precies drijft, behalve dat ik ervan houd op een sportieve manier lange afstanden af te leggen. In 2014 willen we met zes man in drie boten de Atlantische Oceaan overracen, wie het eerst op Curaçao aankomt. Dat is de makkelijkste oceaan. De Indische Oceaan, die ik nu ga oversteken, is door alle stromingen de moeilijkste. Ik verwacht dat de tocht drie maanden duurt, dan heb ik drie oceanen overgeroeid. Op zee dagdroom ik dat ik de drie continenten daartussen per roeifiets oversteek, dan heb ik de hele wereld rondgeroeid. Daarom ga ik nu eerst per roeifiets dwars door Australië. Dan pak ik meteen een primeurtje mee, want dat heeft nog niemand gedaan."

Beroepsavonturier Ralph Tuijn (1971) fietste door meer dan vijftig landen, ondernam Arctische expedities en roeide solo oceanen over. Daarover schreef hij in 'Zeeman Ocean Challenge' (2009) en het onlangs verschenen 'Row with the flow'. Eind april wil hij van de Cocoseilanden naar de oostkust van Afrika roeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden