Raketten uit Apollo-tijd doen het nog best

Voor ruim 100 miljard dollar herhaalt de Nasa de grootste prestatie uithaar bestaan: in 2018 staan er weer Amerikanen op de maan.

Van onze redactie wetenschap

Maar Nasa-baas Mike Griffin ziet zijn toekomstplannen niet alsherhalingsoefening. Het wordt geen Apollo revisited, verzekerde hijmaandagavond bij de presentatie van de nieuwe Nasa-missie. "Ziet u het maarals een Apollo op anabole steroïden."

Voor een deel lijken de plannen natuurlijk wel op de vluchten die deruimtevaartorganisatie tussen 1969 en 1972 uitvoerde. De space shuttleheeft afgedaan, de astronauten zullen weer plaatsnemen in een capsule diebovenop een raket wordt gelanceerd. Eenmaal in een baan om de maan dalenze met een speciale lander af naar het oppervlak en daarmee gaan ze ookweer terug naar de capsule.

Nieuw is dat de capsule drie keer zo groot wordt en vijf tot tienmissies mee moet gaan. De nieuwe capsule, het Crew Exploration Vehicle(CEV), zal daarom worden uitgerust met parachutes en airbags die eenheelhuidse landing op aarde mogelijk maken. De CEV ligt nog op detekentafel, maar moet in 2011 klaar zijn zodat hij de space shuttle kanaflossen en alvast kan 'oefenen' door naar het internationale ruimtestationte pendelen.

Nieuw is ook dat er in 2018 telkens twee raketten worden gelanceerd:eerst een met de maanlander en allerlei bagage aan boord, en dan een paardagen tot een maand later de tweede met vier astronauten. Capsule enmaanlander koppelen dan in de ruimte.

Verder maakt de Nasa vooral gebruik van bestaande technologieën."Waarmee we maar weer eens bewijzen hoe goed de Apollo-jongens het hebbengedaan", zei Griffin. Maar dit hergebruik heeft volgens de Nasa-baas nogeen tweede voordeel: het spaart geld. "Gecorrigeerd voor de inflatie is 100miljard dollar slechts 55 procent van het Apollo-programma."

Toch richten de critici hun pijlen vooral op de kosten. Het project zaleen groot deel van het Nasa-budget (16 miljard per jaar) opslorpen. En datin een tijd dat Irak en Katrina al een forse aanslag op het federale budgetplegen.

Griffin wierp deze kritiek ver van zich. "Daar moeten we onzeinvesteringen in de toekomst niet aan op te offeren." En die toekomstreikt verder dan 2018. De nieuwe mannen op de maan moeten er een basis gaanbouwen en vanaf die basis zal de Nasa het zonnestelsel exploreren: eerstnaar Mars en dan verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden