Raketten? China weet van niks

Peking zou luchtdoelraketten hebben geplaatst op eilandengroep in Zuid-Chinese Zee

De strijd om de Zuid-Chinese Zee is een continu steekspel, dat met de nodige krachtige uitspraken en militarisering wordt gespeeld. China zou nu, volgens Amerikaanse bronnen en de Taiwanese regering, luchtdoelraketten hebben geplaatst op een van de kleine eilanden in de omstreden zee. Een escalatie, zeker, maar geen verrassing. De regionale spanningen blijven oplopen.

Nieuwe satellietbeelden zouden het bewijs leveren: luchtdoelraketten op Woody Island, het grootste eiland van de Paraceleilanden. Nadat de Amerikaanse nieuwszender Fox het bericht gisteren naar buiten bracht, bevestigde het Taiwanese ministerie van buitenlandse zaken de opstelling van de raketten. Volgens de persbureaus Reuters en AP hebben Amerikaanse functionarissen de 'klaarblijkelijke inzet' van de raketten bevestigd.

De Paraceleilanden, die al veertig jaar onder controle van China staan, worden ook geclaimd door Taiwan en Vietnam. Min of meer hetzelfde scenario is zichtbaar bij de Spratlyeilanden en andere delen van de Zuid-Chinese Zee. China, militair krachtig, claimt ongeveer 80 procent van het gehele gebied. Peking spuit grond op, bebouwt die en houdt militaire oefeningen in het gebied. De kleinere landen in de regio - waaronder Taiwan, Vietnam, Indonesië, de Filippijnen en Maleisië - maken ook aanspraak op delen van het gebied en voelen zich bedreigd door het agressieve gedrag van China.

China ontkende gisteren in alle toonaarden dat het luchtdoelraketten heeft geplaatst. "Wij geloven dat dit een manier is van bepaalde westerse media om nieuws te verzinnen", aldus minister van buitenlandse zaken Wang verwijzend naar Fox. Hij benadrukte dat op de eilanden vuurtorens, weerstations en reddingsfaciliteiten voor in nood zijnde vissers worden gebouwd. Volgens Wang bewijs van vreedzame intenties en een trits aan voordelen voor alle landen in de regio.

Ondanks de ontkenning benadrukte Peking dat China geen enkele verantwoording schuldig is over welke activiteit op welk eiland dan ook. "De constructie van iedere vorm van militaire infrastructuur is in overeenstemming met het recht op zelfbehoud en zelfbescherming, waar China aanspraak op mag maken op grond van het internationaal recht. Daar zou geen twijfel over moeten bestaan", aldus Wang.

Dat de buurlanden zich zorgen maken over de territoriale claims, bleek ook gisteren na overleg tussen president Obama en de leiders uit Zuidoost-Azië. Zij kwamen bijeen in een al geplande top in Californië. In een gezamenlijke verklaring riepen de VS en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties wederom op tot samenwerking, respect voor elkaar en een "vreedzame oplossing van de geschillen". Over de inzet van militaire middelen in de Zuid-Chinese Zee door grootmacht China stond niets in de verklaring.

Het hoofd van de Amerikaanse strijdkrachten in het gebied noemde de eventuele stationering van de raketten tegengesteld aan het beleid van Peking om de regio niet te militariseren. "Dit zou een duidelijke signaal van militarisering zijn", aldus admiraal Harry Harris. Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, zei gisteren "zeer serieuze" gesprekken met China te verwachten naar aanleiding van de geruchten. "Er is alle bewijs, iedere dag weer, dat er een toename van de militarisering - in welke vorm dan ook - is geweest. Het is een grote zorg", zei Kerry gisteren tegen verslaggevers. "We hebben deze gesprekken met de Chinezen gehad en ik ben ervan overtuigd dat we in de komende dagen nog zeer serieuze gesprekken hierover zullen hebben."

Dat de spanningen hoog oplopen en de territoriale claims omstreden zijn, geeft het belang van het gebied aan. De Zuid-Chinese Zee is een van de drukste zeeroutes ter wereld, de visserij een bron van inkomsten en de aanwezigheid van olie- en gasvelden in de oceaanbodem zou een goudmijn betekenen. Maar voor Peking is dat niet alles. China wil zijn machtspositie in de regio behouden. De militarisering is een waarschuwing aan Vietnam, waarmee het vaker hoogoplopend conflicten heeft. En zeker ook aan Washington, dat eind januari nog met een torpedojager langs Woody-eiland voer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden