Update

Raket Noord-Korea stort minuten na lancering in zee

Grafische bewerking van het lanceringsplatform in Tongchang-ri, te zien op een sattelietfoto. Foto credit: DIGITALGLOBE 2012 Beeld reuters
Grafische bewerking van het lanceringsplatform in Tongchang-ri, te zien op een sattelietfoto. Foto credit: DIGITALGLOBE 2012Beeld reuters

De langverwachte lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea is vandaag mislukt. Enkele minuten na de lancering meldden Zuid-Korea en de Verenigde Staten al dat de Unha-3 raket had gefaald. Uren later maakte de Noord-Koreaanse staatstelevisie bekend dat de satelliet niet in een baan om de aarde was gekomen.

Pyongyang heeft de mislukte lancering bevestigd, meldt persbureau Reuters. 'Wetenschappers, technici en deskundigen onderzoeken momenteel de oorzaak van de storing', meldt KCNA, het officiële persbureau van Noord-Korea.

VN bespreekt veroordeling
De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag bijeen voor spoedberaad en de Verenigde Staten schortten plannen op om Noord-Korea voedselhulp te verstrekken.

Volgens diplomaten hoopt de raad hoopt op een unanieme uitspraak over de lancering, die volgens velen een schending is van het verbod op de toepassing van ballistische raketten door Noord-Korea. Het verbod maakt deel uit van de sancties die de Veiligheidsraad aan het regime in Pyongyang oplegde, nadat het in 2006 en 2007 kernproeven had uitgevoerd.

Provocatie Noord-Korea
Het is waarschijnlijk dat Noord-Korea nu militaire acties zal uitlokken tegenover Zuid-Korea, zegt een functionaris van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

'Er is een kans dat Noord-Korea opnieuw een langeafstandsraket gaat lanceren of een nucleaire test uitvoert. Militaire provocatie is voor Pyongyang een manier om de binnenlandse solidariteit te versterken', aldus de functionaris.

Er zijn nog geen specifieke aanwijzingen voor militaire acties van Noord-Korea. Pyongyang dreigde vorige week 'meedogenloos' te reageren, als Zuid-Korea of andere landen de raket zouden neerschieten of de resten ervan bij een mislukte lancering in veiligheid zouden proberen te brengen.

Waarnemingen
De raket werd vanmorgen, vrijdag 13 april, om 7.39 uur plaatselijke tijd vanaf de Noordkoreaanse westkust in Tongchang-ri afgeschoten, aldus het Zuidkoreaanse ministerie van Defensie. Het is onduidelijk hoe Seoul aan die waarnemingen komt, aangezien Noord-Korea zich volledig heeft afgesloten van de buitenwereld.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie van Zuid-Korea is de raket een aantal minuten na de lancering gebroken en in zee gestort. Japan en de VS hebben dat bericht bevestigd.

Zuid-Korea zoekt brokstukken
De marine van Zuid-Korea is begonnen met een zoektocht naar de resten van de raket. Dat heeft een militaire woordvoerder in Seoul gezegd.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zijn meer dan tien marineschepen bij de zoekactie betrokken. Verscheidene ervan zijn voorzien van sonarapparatuur. Volgens Yonhap is de zee ter plaatse 70 tot 100 meter diep.

Traject
Het object vloog in de richting van de Gele Zee, de zeegrens met aartsvijand Zuid-Korea, op het traject van de Japanse Ryuku-eilanden. Daarvoor al, stortte de raket volgens de waarnemers in zee. Hij kwam dus niet neer in Japans grondgebied.

De mislukte raketlancering is een provocerende daad en in strijd met het internationale recht. Dat heeft het Witte Huis donderdag (lokale tijd) gezegd. 'De provocerende actie van Noord-Korea bedreigt de regionale veiligheid, schendt het internationaal recht en is in strijd met recente toezeggingen', zei een woordvoerder van het Witte Huis.

'De VS blijven waakzaam tegenover Noord-Korea en zijn volledig toegewijd aan bondgenoten in de regio', aldus de woordvoerder.

Rusland: schending resolutie
'De lancering van de Noord-Koreaanse raket is een schending van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, waarin het bewind in Pyongyang het gebruik van nucleaire technologie werd ontzegd', reageert een anonieme functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag tegen persbureau Interfax.

Rusland had er eerder bij Pyongyang op aangedrongen de lancering niet uit te voeren, het zou de pogingen belemmeren om het zeslandenoverleg over het nucleaire programma van Noord-Korea te hervatten.

Sancties Japan
Japan overweegt economische sancties tegen Noord-Korea naar aanleiding van de lancering. Dat heeft de Japanse minister van Financiën Jun Azumi vandaag laten weten.

China pleit voor kalmte
China heeft de internationale gemeenschap opgeroepen tot kalmte en terughoudende reacties op de mislukte raketlancering. 'Wij hopen dat alle betrokken partijen de kalmte en zelfbeheersing kunnen behouden en afzien van handelingen die de vrede en stabiliteit op het (Koreaanse) schiereiland en in de regio kunnen schaden', zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

China is de belangrijkste bondgenoot van het communistische bewind in Pyongyang.

Media in Noord-Korea
Noord-Korea nodigde deze week vijftig journalisten uit om de raket te komen bekijken. Een opmerkelijke stap voor het anders zo fel tegen de media gekante land.

Het land beriep zich voor de lancering op zijn 'soevereine recht' om een ruimtevaartprogramma te ontwikkelen. Een meertrapsraket zoals degene waarmee het de satelliet in de ruimte wilde schieten is volgens experts echter ook geschikt om doelen in de Verenigde Staten te treffen.

Beurzen
De handelaren op de beurs in Seoul reageerden opgelucht op de mislukking van de lancering. De graadmeter van de beurs, de Kospi-index, steeg ruim 1 procent. Het ministerie van Financiën in Seoul liet weten dat de gevolgen van de Noord-Koreaanse actie voor de Zuid-Koreaanse economie beperkt zullen zijn.

Zuid-Koreaanse mannen lopen langs een tv-scherm met een reportage over de Noord-Koreaanse raketlancering. Beeld REUTERS
Zuid-Koreaanse mannen lopen langs een tv-scherm met een reportage over de Noord-Koreaanse raketlancering.Beeld REUTERS
Satelietbeeld van de lanceringsbasis is Tongch'ang-ni. Beeld AFP
Satelietbeeld van de lanceringsbasis is Tongch'ang-ni.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden