Het consult

Raken mijn ogen verslaafd aan een zonnebril?

Eén ding raadt de oogarts af: een blauwe bril, à la Bono. Beeld AFP
Eén ding raadt de oogarts af: een blauwe bril, à la Bono.Beeld AFP

Kunnen de ogen door gebruik van een zonnebril zonlicht ontwennen? Nee, zegt een expert. Maar pas wel op met blauwe brillen.

Rianne Oosterom

Nu het lente is en de weelderige zonnestralen op onze bleke snoetjes neerdalen, grijpt Nederland naar de zonnebril om niet verblind te raken. Je ziet ze als je door het land fietst of op een terras neerstrijkt: ronde of vierkante, vaak kleurige brillen. Maar een lezer in Groningen wordt daar niet vrolijk van, het wekt bij hem enige bezorgdheid.

Hij vraagt zich af of je ogen verslaafd kunnen raken aan een zonnebril. Als je hem veelvuldig opzet, ontwennen je ogen zonlicht en kunnen slechter tegen licht, las hij in een artikel dat hij bij zijn mail heeft gevoegd. Hoe meer je je ogen afschermt, hoe feller het licht aanvoelt als je op het terras zit en de bril afzet om even in je ogen te wrijven, valt daar te lezen.

Wat is nou beter voor je ogen, vraagt de lezer zich af, zonnebril op of af als het zonnetje schijnt? Op, zegt hoogleraar en oogarts Carel Hoyng, werkzaam in het Radboudumc in Nijmegen. "Als het dragen van een zonnebril al effect heeft op hoe goed je ogen tegen licht kunnen, dan zijn die effecten minimaal en niet bedreigend."

Een zonnebril, vertelt hij, beschermt je juist. Bijvoorbeeld tegen versnelde vorming van de oogziekte staar en versnelde veroudering van je ogen. "Een voorbeeldje: in Nepal, waar mensen op zeer grote hoogte wonen en veel bloot staan UV-straling en vrijwel geen zonnebrillen dragen, krijgen ze op jonge leeftijd al staar."

Dat goedkope zonnebrillen niet zouden helpen tegen de zon, is volgens Hoyng een fabeltje. "Een zonnebril moet een goed UV-filter hebben. Dat hebben alle zonnebrillen, ook die je bij de Kruidvat kan kopen." Het is goed je zonnebril in ieder geval tussen twaalf en drie 's middags op te zetten, omdat de zon dan het felst is.

UV-straling weerkaatst op zand, water en sneeuw, dus dan is een bril op de neus extra nodig. Overigens: wie denkt dat een pet net zo goed beschermt, heeft het mis. Die beschermt wel tegen directe UV-straling, maar niet tegen indirecte. Zonnestralen weerkaatsen op de grond en komen zo toch in je ogen terecht.

Eén ding raadt oogarts Hoyng ten zeerste af, en dat is een blauwe zonnebril, à zanger Bono van de populaire band U2, opzetten. Hij vindt het 'ongelooflijk stom' dat die zonnebrillen geliefd zijn onder fans. "Blauw licht is schadelijk voor je ogen. Daarom is de lens van je oog een beetje gelig; dat is om blauw licht uit te filteren. Blauw licht verhoogt de activiteit van de ogen, waardoor ze sneller verouderen."

Ook als in een disco blauw licht gebruikt wordt, is dat slecht voor je ogen, vertelt Hoyng. Toch maakt hij zich over blauwe spotlights niet zoveel zorgen, zolang je er niet recht inkijkt, laserkanonnen doen meer kwaad. Als die in je ogen schijnen, gaat de boel harder achteruit. Toch: héél slecht is het allemaal niet, aldus de hoogleraar.

"Als je rookt, heb je ongeveer vijf keer zoveel risico om slechtziend te worden, want door sigaretten verouderen je ogen sneller", relativeert hij. Zo snel gaat dat niet, als je toch liever zonder zonnebril door het leven gaat. "Als je maar wegblijft bij de blauwe zonnebril", zegt Hoyng.

Krijgt Bono's songtekst 'Staring at the sun, not the only one who's happy to go blind', ineens een hele andere betekenis.

Heeft u ook een gezondheidsvraag? E-mail naar gezondheid@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden