Rake klappen voor Barend en Van Dorp

Tien minuten voor de uitzending. Henk van Dorp en Frits Barend zitten bij de schmink, naast europarlementariër Lousewies Van der Laan. ,,En opeens komen ze binnen. Niet bepaald type kabouter: hele grote gasten. Met hele grote handen. En heel bedreigend'', zegt Van Dorp, presentator van het tv-programma 'Barend & Van Dorp'.

Copresentator Barend incasseert wat schoppen; hij kon in ieder geval zijn gezicht beschermen. ,,Maar bij mij kwamen ze van achteren: ik had aanvankelijk natuurlijk helemaal niet in de gaten wie daar binnenkwam'', zegt Van Dorp.

Van der Laan ontvluchtte de ruimte, samen met de make-updames. Om hulp te halen. Maar toen de politie kwam waren de ongenode gasten vertrokken. En was het gelaat van Van Dorp al aardig verbouwd. ,,Ik zie er nu wat raar uit op mijn achterhoofd. Mijn oor is blauw en dik, het trekt naar mijn wang. Ik kon er vannacht niet op liggen. Misschien dat ik vanmiddag toch maar even langs de dokter ga'', zegt de presentator.

Waarom de Hell's angels binnendrongen? Van Dorp weet het niet precies. ,,Het was zo'n consternatie. Misschien was het omdat we de laatste tijd nogal wat politici aan tafel hebben gehad en hen voortdurend doorzaagden of je in Nederland alles straffeloos mag en kan zeggen.'' Niet dus.

Volgens aanwezigen waren de Hell's angels dinsdag vooral kwaad op Barend en Van Dorp omdat zij in een uitzending de Hell's angels hebben getypeerd als criminele organisatie, die nota bene van de Amsterdamse politie alle vrijheid kreeg om massaal de geliquideerde topcrimineel Sam Klepper naar diens laatste rustplaats te brengen. ,,Maak je excuses! Wij zijn een gewone motorclub!'', luidde het dreigement dus dinsdagavond. In het rapport van de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa wordt daarover anders gedacht. Daar gaat het pagina's lang door over criminele activiteiten van leden van de motorclub.

Tja, zegt Van Dorp. ,,Wat doe je dan in zo'n situatie? Lousewies Van der Laan was binnen, Marco Borsato, Brian Roy, Jan Mulder... We hadden ook geen zin verzetsheld te worden in de 21ste eeuw. Dus vooruit dan maar: we hebben dinsdag aan het begin van het programma gezegd dat de Hell's angels een gewone motorclub zijn. ,,Je kan zeggen dat we gezwicht zijn voor geweld. Maar wat kon ik anders? We moeten ook denken om onze gasten.''

President Big Willem van het Amsterdamse chapter van de Hell's angels noemde in Het Parool de reden voor het bezoek het feit dat zijn club in uitzendingen van 'Barend & Van Dorp' steeds afgeschilderd wordt als criminelen. ,,En dat pikken wij niet. We zijn puur een motorclub van vrije jongens aan de rand van de maatschappij.''

HMG, uitzendgerechtigde van 'Barend & Van Dorp', bekijkt of juridische stappen mogelijk zijn. Een woordvoerster: ,,Er wordt gedacht over een aanklacht. Eerst wachten we echter de resultaten van het onderzoek van justitie af. Die gaan alle ins en outs reconstrueren. We willen niet dat verschillende procedures door elkaar gaan lopen. Maar we hopen toch wel dat we over een week een besluit kunnen nemen.''

De journalistenvakbond NVJ is bezorgd over de gang van zaken. Het lijkt steeds vaker te gebeuren dat journalisten in Nederland het werk onmogelijk wordt gemaakt door anonieme burgers. Zoals tijdens de recente rellen in Den Bosch, waarbij een camerawagen vakkundig werd gesloopt. En het Brabants Dagblad plaatste de laatste dagen, uit angst voor wraak, geen namen van verslaggevers en fotografen bij artikelen over de rellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden