Rajoy wil binnen zes maanden nieuwe verkiezingen in Catalonië

De Spaanse premier Mariano Rajoy. Beeld AFP
De Spaanse premier Mariano Rajoy.Beeld AFP

De Spaanse premier Mariano Rajoy wil de Catalaanse leider Puigdemont en de andere bestuurders in Catalonië ontslaan. Vervolgens zou de Catalaanse bevolking binnen zes maanden een nieuw regionaal parlement moeten kiezen, zei hij vandaag na afloop van een speciale zitting van de Spaanse ministerraad over de situatie in Catalonië.

Redactie

Rajoy heeft de Spaanse Senaat om toestemming gevraagd. Hij benadrukt dat hij niets verandert aan de autonomie van Catalonië. Volgens Rajoy gaan de separatistische leiders in Catalonië in tegen de grondwet en de wetten. Hij wil daarom het bestuur in Catalonië overnemen.

"Dit was niet onze wens en dit was niet onze ambitie'', aldus Rajoy. Hij noemde geen datum voor de verkiezingen, maar zei dat de stembusgang kan worden gehouden zodra de situatie weer normaliseert.

Algemeen belang

Het besluit is nog niet bindend. Niet alleen moet de Senaat uiteindelijk beslissen, Puigdemont heeft ook het recht om te reageren op de plannen. Rajoy baseert zich op artikel 155 van de Spaanse grondwet. Dat is nooit eerder gebruikt. In het artikel staat dat Madrid het bestuur in een regio mag overnemen als de leiders daar ingaan tegen het algemeen belang.

De regering in Madrid en het Catalaanse regiobestuur liggen al geruime tijd op ramkoers. De Catalanen organiseerden tegen de zin van Madrid een referendum over onafhankelijkheid. De landelijke autoriteiten grepen daarop hard in om de illegale stembusgang te verstoren. Toch brachten meer dan 2 miljoen mensen een stem uit, waarvan ruim 90 procent stemde voor de onafhankelijkheid.

Volgens Rajoy was het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober illegaal. Bovendien zou Catalonië bij afscheiding automatisch de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en de Wereldhandelsorganisatie verlaten, met grote economische schade als gevolg.

Steun

De partij van Rajoy, de conservatieve Partido Popular, en de sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE hebben al laten weten dat ze de plannen steunen. Protestpartij Podemos is kritischer en spreekt van een verschrikkelijke dag voor de democratie. "Iedere democraat moet de rillingen krijgen van wat we hebben gehoord'', zei partijkopstuk Pablo Echenique.

De Catalaanse leider Puigdemont heeft nog niet gereageerd. Hij liet donderdag al weten dat het regioparlement de onafhankelijkheid kan uitroepen als Madrid een dialoog uit de weg blijft gaan. Daarop kondigde de regering aan vandaag bijeen te komen om "in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen'' in de autonome regio.

Lees ook: Welk effect hebben de ultimata aan de Catalanen?

Lees al het nieuws over de onrust in Catalonië in ons dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden