Rajoy geeft fout toe, een klein beetje

Kans dat premier Spanje opstapt, is miniem

De Spaanse premier Rajoy zwijgt, wacht af, treuzelt, en schuift problemen het liefst onder het tapijt. Met die strategie heeft hij Spanje twee jaar lang bestuurd.

Tot gisteren. Zijn functioneren is zo onder druk komen te staan door een corruptieschandaal binnen zijn partij, dat de oppositie om zijn aftreden heeft gevraagd. Rajoy weigert - zijn partij heeft een meerderheid in het parlement, maar gisteren legde hij na maanden zwijgen wel verantwoording af.

Tijdens het vijf uur durende debat dat live op de Spaanse tv werd uitgezonden, gaf hij voor het eerst toe dat hij een fout heeft gemaakt. Hij had voormalig penningmeester en vriend Luis Barcenas, nooit moeten geloven. "Het was fout van mij om iemand te vertrouwen die het niet verdiende", aldus Rajoy.

Barcenas, spil in het corruptienetwerk, zit al sinds juni in voorarrest. Hij wordt ervan verdacht 48 miljoen euro aan illegaal verkregen giften te hebben doorgesluisd naar Zwitserse bankrekeningen. De partij zou die hebben ontvangen van bouwmagnaten die in ruil voor partijfinanciering lucratieve contracten toegespeeld kregen.

Van de illegale giften zouden partijprominenten, onder wie Rajoy, ieder jaar een flinke bonus hebben ontvangen. In eerste instantie ontkende Barcenas verantwoordelijk te zijn voor de geheime boekhouding die de Spaanse krant El País eind januari publiceerde. Maar een maand geleden gaf hij, na vragen van de rechter, toe.

Rajoy ligt niet alleen onder vuur omdat hij onder de tafel geld kreeg toegespeeld, hem wordt ook verweten dat hij Barcenas altijd bleef steunen. In januari, toen de documenten net openbaar waren, stuurde hij de voormalig penningmeester nog een sms. "Luis. Ik begrijp het. Blijf sterk. Ik bel je morgen."

Dat Rajoy gisteren alsnog zijn steun introk, is opmerkelijk. Maar aan opstappen, denkt hij geen moment. De beschuldigingen die aan zijn adres zijn geuit, berusten op 'leugens en manipulatie', aldus Rajoy. Volgens hem schaadt een motie van wantrouwen het imago van het land, net nu de hervormingen hun vruchten beginnen af te werpen. Geen goed moment voor verkiezingen, vindt Rajoy.

Alfredo Perez Rubalcaba van de Socialisten reageerde woedend op de verdediging van de premier: "Iedere zichzelf respecterende leider binnen de EU was al opgestapt. Kun je je voorstellen dat Merkel een belastingontduiker sms't met de boodschap sterk te blijven?"

Corruptie binnen de Spaanse politiek is niet nieuw. De afgelopen jaren hebben zowel sociaal-democraten als conservatieven zich schuldig gemaakt aan vriendjespolitiek. Maar deze zaak ligt gevoelig. Niet alleen omdat de premier erbij betrokken is, maar ook omdat Spanje op dit moment zucht onder een economische crisis.

Die is onder meer veroorzaakt door een opgeblazen bouwsector, en opvallend genoeg hebben de meeste corruptiezaken te maken met contracten die verstrekt zijn aan bevriende politici of bouwbedrijven die de partijkassen spekten.

Voor het eerst zijn de Spanjaarden de afgelopen tijd massaal in het geweer gekomen tegen corruptie. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit schandaal Rajoy de kop kost. Voorlopig heeft de Spaanse premier profijt van de ijzeren partijdiscipline binnen de PP. Weinig collega's zullen hem laten vallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden