Rajapakse is Srilankaanse president van de harde lijn

Premier Rajapakse heeft de presidentsverkiezingen in Sri Lanka gewonnen. Dat belooft een harde koers ten opzichte van de Tamil-rebellen.

Mahinda Rajapakse zegt de Tamil-tijgers geen politieke macht te zullen geven. Ook is hij tegen het delen van tsunami-hulp met hen. Volgens hem kan alleen een stevige aanpak voor vrede zorgen, een standpunt dat hem brede steun onder de Singalese meerderheid heeft opgeleverd. Zijn verslagen tegenstrever Ranil Wickremesinghe sloot in 2002, toen hij premier was, juist een bestand met de Tamil-rebellen, dat nog altijd van kracht is.

Net zoals hij dat in zijn verkiezingscampagne deed, zei Rajapakse gisteren na het bekend worden van de uitslag dat hij zelf met de leider van de Tamil-rebellengroep LTTE gaat onderhandelen om een eind te maken aan de al ruim twintig jaar durende burgeroorlog. Ferme taal, maar in de praktijk zal het van zulke onderhandelingen niet komen en Rajapakse weet dat. Rebellenleider Velupillai Prabhakaran ziet buiten zijn naaste vertrouwelingen vrijwel niemand en laat zich maar één keer per jaar in het openbaar zien, bij de herdenking van gesneuvelde rebellen.

Rajapakse (60) was ooit acteur. Die talenten heeft hij, breedlachend en wijds gebarend, ingezet bij de verkiezingen. Toen hij zijn stem uitbracht droeg hij een helblauw shirt. Hij beloofde boeren hogere subsidies op kunstmest, gratis voedsel voor schoolkinderen en meer geld voor huisvesting en transport. Maar Rajapakse heeft nooit uitgelegd hoe hij dat denkt te betalen. De Tamil-tijgers noemden hem de 'oorlogskandidaat', toen hij zijn steun betuigde aan het vredesproces dat onder bemiddeling staat van Noorwegen. De onderhandelingen, die sinds 2003 stilliggen, verliepen niet gunstig voor de Tamils, die vergaande autonomie willen.

Rustig is het nog altijd niet. In augustus werd minister van buitenlandse zaken Lakshman Kadirgamar vermoord. Verdenking ging uit naar de Tamil-tijgers, maar die zeggen niets van doen te hebben met de nog altijd niet opgehelderde moord.

De verkiezingen van donderdag zijn relatief rustig verlopen, al kwamen twee mensen om toen twee granaten ontploften in een moskee. Onduidelijk is of er een verband is tussen deze aanslag en de verkiezingen. De oppositiepartij van Wickremesinghe eist dat de stemming in het noorden wordt overgedaan. Veel kiezers in dit Tamil-gebied bleven thuis vanwege wegversperringen en intimidatie door Tamil-tijgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden