Rage rond een Russische compactcamera

Afspraak een: Zet het toestel altijd op automatisch. Afspraak twee: Gebruik nooit de flitser. De 15.000 wereldwijd verspreide bezitters van de Russische compactcamera Lomo maken volgens deze twee regels hun foto's. Die overigens geen foto's heten maar lomo's. En de makers zijn geen fotografen, maar lomografen. De vertegenwoordigers van de Lomographic Society bevinden zich in achttien landen, op eigen ambassades.

Onlangs brak de Lomo-rage in Spanje los, toen in Madrid een 'ambassade' werd geopend. Maar liefst 6000 lezers reageeren op een artikel in de weekendbijlage van El País, en nu maakt de Lomo-fabriek in Sint Petersburg overuren om aan Spanje duizenden Lomo's te leveren.

De opmars van de camera begon vier jaar geleden, toen twee Fransen en een Oostenrijker het Russische Sint Petersburg bezochten, en ter plekke een Lomo kochten om wat foto's van hun reis te maken. (Lomo is de afkorting voor de Leningradse Optische Mechanica Coöperatie.) De drie vrienden waren na het zien van de resultaten van de Lomo zo tevreden, dat ze besloten van de camera een cult-object te maken.

Een internationale vereniging zorgt sindsdien voor de promotie van de Lomo, en 'ambassades' vertegenwoordigen de lomografen per land. De Lomographic Society strekt zich uit over de Verenigde Staten, Cuba, een groot aantal West-Europese landen, Egypte en Japan. (Vreemd genoeg is Nederland nog een blinde vlek op die kaart, en zijn er ook geen concrete plannen om daar verandering in te brengen. De Lomo-ambassade in Brussel is voor ons de dichtstbijzijnde.)

Pasquale Caprile, de kersverse ambassadeur van de Lomo-ambassade in Madrid, is nogal verontwaardigd na het voorstel de Lomo te testen in een vergelijking met een Nikon spiegelreflexcamera. Caprile vindt de vergelijking niet terecht, omdat het een ongelijkwaardige krachtmeting zou zijn, en ook omdat zo de Lomo op het voetstuk wordt geplaatst waar het toestel niet hoort. “De Lomographic Society probeert juist alles om fotografie uit de hoek van het artistieke of het professionele te halen.” Een lomo is namelijk nooit artistiek. “Amateurisme is de norm.”

GROOTHOEKLENS Maar toch zeggen lomografen dat hun foto's eigenschappen hebben die bijzonder zijn, zoals mooie kleuren en een goeie scherpte. Het laatste is overigens voornamelijk het voordeel van de groothoeklens die op de Lomo zit. En omdat de camera compact en heel simpel van gebruik is, ontstaan de beelden die het verhaal over het leven vertellen. Het echte leven, volgens de Lomographic Society.

Een test met het toestel was wel enigszins teleurstellend. De Lomo is een prettige camera, waarmee een lomograaf snel kan werken. Anderzijds dwingt die groothoeklens de gebruiker dicht op het onderwerp te zitten, en raakte het fototoestel in de war van lastige lichtsituaties.

De ambassades verkopen de Lomo voor ongeveer 225 gulden. Maar de vereniging wil wel meer dan louter fototoestellen verkopen. Een vijfde van alle lomografen zendt op dit moment regelmatig aan de vereniging hun lomo's toe. Van deze beelden maken de ambassades enorme collages. Iedere collage (10.000 lomo's per collage) vertelt het verhaal van de respectievelijke lomo-vertegenwoordiging. De eerste exposities van lomo's vonden gelijktijdig plaats, in de herfst van 1994, in Moskou en New York. Maar bij voorkeur exposeren lomografen hun werk op onconventionele plekken, zoals op de muren van een grote discotheek in Lille, waar Franse lomografen onlangs een houseparty hielden.

PRETENTIEUS Vorig jaar bezochten lomografen de stad van hun camera en maakten in drie dagen tijd 100.000 lomo's van Sint Petersburg. Bedoeling is eenzelfde reis dit jaar in Vietnam te maken. Het meest pretentieuze project dat de Lomographic Society voor ogen heeft vindt plaats in het jaar 2001. Dan moeten enorme exposities tijdens het 'Lomo Global Event' de huidige situatie van de planeet aarde in lomo's vertellen. De wereld gefotografeerd tijdens de 24 uren van een dag, in al zijn vormen, en toebehorend aan alle mensen er wonen.

In de kersverse Spaanse Lomo-ambassade is het druk. De eerste internationale Lomo-conferentie vindt in oktober in de Spaanse hoofdstad plaats. Het is de bedoeling dat er dan een speciale trein gaat rijden, door Europa, die onderweg de lomografen oppikt.

Wie binnenkort richting Rusland reist: de Lomo kost daar ongeveer 200.000 roebel, oftewel 67 gulden. Het email-adres van de hoofdzetel van de Lomographic Society in Wenen is:lomo@blackbox.at. De vereniging heeft een site op http://www.wien.at/lomo/.Het email-adres van de Lomo-ambassade in Brussel is: avenue@imaginet.be.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden