RAF-terroriste Eva Haule komt na 21 jaar vrij

(Novum/AP) - De voormalige RAF-terroriste Eva Haule komt dinsdag vervroegd vrij. Op die datum heeft Haule 21 jaar vastgezeten, de minimale detentietermijn die het gerechtshof in Frankfurt vorig jaar voor haar vaststelde.

Haule maakte van begin 1984 tot haar arrestatie in augustus 1986 deel uit van de Rote Armee Fraktion. In 1988 werd zij in Stuttgart in verband met een mislukte aanslag op een Navo-basis in Beieren in 1984 veroordeeld wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie en verboden wapenbezit. In 1994 veroordeelde een rechtbank in Frankfurt haar tot levenslang wegens betrokkenheid bij de moord op een Amerikaanse soldaat en een bomaanslag op de Amerikaanse luchtmachtbasis Rhein-Main, waarbij twee doden vielen.

De soldaat werd doodgeschoten toen hij op 7 augustus 1985 samen met een vrouw een discotheek in Wiesbaden verliet. Volgens justitie werd zijn identiteitskaart door de moordenaars gebruikt om de basis in Frankfurt binnen te komen. Daar ontplofte de volgende dag een met explosieven geladen Volkswagen op een parkeerterrein. Twee Amerikanen kwamen om en 23 mensen raakten gewond.

Voordat het hof in Frankfurt besloot dat Haule de gevangenis mag verlaten vergewisten de rechters zich ervan dat zij geen gevaar meer vormt voor de maatschappij, zei een woordvoerder. Zij baseerden hun besluit op het positieve oordeel van de procureur-generaal bij het federale gerechtshof en een aantal psychologen en op twee gesprekken die zij zelf met Haule voerden, zei hij.

Justitie waardeerde vooral dat Haule er actief aan heeft meegewerkt dat de RAF zichzelf in 1998 officieel ontbonden verklaarde en dat ze duidelijk heeft gesteld geweld niet meer te beschouwen als middel om politieke doelen te bereiken. Verder reageerde zij goed op een versoepeling van haar detentieomstandigheden. De nu 53-jarige Haule zit sinds juni 2004 in een open strafinrichting. Ze volgde daar een opleiding tot fotografe die zij dit voorjaar met succes afrondde.

In maart kwam Brigitte Monhaupt, behorend tot de harde kern van de RAF, na 24 jaar hechtenis vervroegd vrij. Als Haule volgende week de gevangenis verlaat zitten alleen nog de RAF-leden Christian Klar en Birgit Hogefeld achter de tralies. Klar moet nog tot minstens begin 2009 zitten. Een gratieverzoek van hem werd in mei door president Horst Köhler afgewezen. Intussen worden Klar al wel bepaalde vrijheden verleend om hem op zijn terugkeer in de maatschappij voor te bereiden.

Hogefeld kan pas medio 2008, als ze vijftien jaar heeft gezeten, aanspraak maken op vervroegde invrijheidstelling, tenzij de president haar eerder gratie verleent.

In Duitsland zitten tot levenslang veroordeelden vaak minder dan twintig jaar van hun straf uit. Vervroegde vrijlating is voorwaardelijk. In het geval van Haule werd de proeftijd op vijf jaar gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden