Raf-terrorist Klar krijgt geen gratie van president

amsterdam – Ex-Raf-terrorist Christian Klar komt niet vervroegd vrij. De Duitse president Horst Köhler heeft zijn gratieverzoek afgewezen.

Dat betekent dat Klar tot tenminste 2009 in de gevangenis moet blijven, waar hij al sinds 1983 zit. Ook Birgit Hogefeld, een ander gedetineerd ex-lid van de Raf, krijgt geen gratie van de president. Köhler baseerde zijn besluit onder meer op de meningen van het ministerie van justitie, de gevangenisdirectie en nabestaanden, aldus zijn woordvoerders. Hij sprak ook met Klar zelf.

Er is al maanden ophef over de eventuele vrijlating van Klar en andere oud-Rafleden. Veel Duitsers vroegen zich af of Klar, veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moorden op onder meer procureur-generaal Buback en werkgeversvoorzitter Schleyer in 1977, wel enig berouw over zijn daden toonde. Hij liet zich nog kort geleden in het openbaar uit over „het voltooien van de nederlaag van de plannen van het kapitaal”. Nabestaanden van slachtoffers kwamen in het geweer.

De laatste dagen ging het debat vooral over de soevereiniteit van de president. Hij alleen moet volgens de grondwet tot een beslissing komen, maar niet iedereen hield zich aan die afspraak. Met name christen-democratische politici zetten Köhler onder druk. CSU-topman Markus Söder dreigde zelfs zijn steun aan Köhler bij nieuwe presidentsverkiezingen in te trekken als hij Klar gratie zou verlenen. Het gesprek tussen Köhler en Klar wekte de ergernis op van CSU-leider Edmund Stoiber, die zei dat sommigen de ontmoeting alsnog als een ’overwinning van de terroristen’ zouden zien. Andere partijen reageerden zwaar geïrriteerd over de bemoeienis van politici met de onafhankelijk geachte president. Maar ook de christen-democratische bondskanselier Angela Merkel riep dit weekeinde op tot terughoudendheid en respect voor de president.

Na de afwijzing van het gratieverzoek is de opluchting binnen CDU/CSU-kringen groot. Ook de sociaal-democratische top heeft alle lof voor de ’soevereine beslissing’ van de president. Er was echter ook kritiek. Gratie had een signaal kunnen zijn dat „de rechtstaat niet op wraak uit is”, aldus Groenen-voorzitter Claudia Roth.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden